Росія незаконно етапувала кримського політв’язня Едема Смаїлова у колонію в Костромській області Росії

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Політв’язня у кримінальній справі “кримських мусульман” Едема Смаїлова незаконно етапували в колонію селища Бичиха Костромської області Росії

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на його дружину.

Едем Смаїлов

За словами дружини Едема Смаїлова, після оголошення рішення російського апеляційного військового суду у м. Власиха 14 березня 2022 року про збереження без зміни терміну ув’язнення в колонії суворого режиму, процес етапування Смаїлова тривав п’ять місяців.

Вийти на зв’язок у нього вийшло лише за три тижні після перебування в Костромській області.

Смаїлов розповів, що місце несвободи розташоване в лісах. Там сидять 500 ув’язнених, а у його загоні сотня.

Після прибуття йому видали комплекти зимового та літнього одягу та постільну білизну. За його словами, у колонії топлять, зараз там тепло.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону в вересні 2020 року виніс вирок у другій бахчисарайській “справі Хізб ут-Тахрір”.
 
У президента України Володимира Зеленського назвали “воєнним злочином” цей вирок. У Мінреінтеграції повідомили, що вимагатимуть посилення санкцій проти Росії через вироки для кримських татар.
 
У прокуратурі Автономної Республіки Крим та Севастополя назвали вирок фігурантам бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” черговим доказом релігійних переслідувань у Криму.
 
Раніше “Кримська солідарність” нагадала про резолюції Європарламенту і Генасамблеї ООН з вимогами про звільнення всіх українських політв’язнів, включно з фігурантами цієї справи. Клопотання про долучення цих резолюцій суддя Різван Зубаїров відхилив. Водночас він відхилив такі ж клопотання щодо заяв міжнародної організації Amnesty International, яка визнала кримськотатарського активіста і координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва в’язнем сумління, та заяви правозахисної організації Front Line Defenders про негайне зняття всіх обвинувачень з Мустафаєва і його звільнення.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter