Росія незаконно етапувала для відбування покарання кримських громадянських журналістів у різні виправні колонії

Дата: 08 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Громадянських журналістів, політв’язнів із так званої “другої Бахчисарайської групи  Хізб ут-Тахрір” незаконно етапували до різних виправних колоній на території РФ.

Про це видання ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.  

Політв’язні “другої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір”

Тимура Ібрагімова доставили в колонію в селі Клекотки Рязанської області, а Сулейман (Марлен) Асанов відбуватиме термін у виправній колонії селища Соснівка Республіки Мордовія.

Відомо, що багатодітного батька Сервера Зекір’яєва етапували до колонії Тульської області, що розташована щонайменше за 1 500 кілометрів від його будинку в Бахчисараї.

Кримські правозахисники та родичі політв’язнів з’ясовують, де наразі перебувають ще троє засуджених кримських татар у цій справі – Сейран Салієв, Мемет Белялов та Едем Смаїлов.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. А 21 травня 2018 року – координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема СмаїловаФСБ звинувачує всіх затриманих чоловіків, які понад три роки перебували в слідчому ізоляторі, в участі в легальній в Україні, але забороненій Росією в тимчасово окупованому Криму релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”.

Сулейман Асанов народився 1977 року, філолог і викладач турецької та кримськотатарської мови й літератури, до арешту – ресторатор і громадський журналіст “Кримської солідарності”.

Тимур Ібрагімов, 1985 року народження, філолог англійської та української мов, перекладач, до арешту – підприємець у сфері IT та мобільного зв’язку, громадський журналіст “Кримської солідарності”.

16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах цієї справи кримським татарам. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернеса Аметова визнано невинуватим і звільнено в залі суду.

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Кримська солідарність раніше детально окреслила низку порушень прав політв’язнів “другої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір”. 

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter