Росія не зацікавлена у свідченнях голови Меджлісу в “справі Чубарова” – адвокат

Дата: 10 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокат Микола Полозов вважає, що в тимчасово окупованому Криму не зацікавлені в одержанні реальних свідчень від голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, якого судять там заочно.

Про це він сказав в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Рефат Чубаров

“Оскільки зараз Рефата Чубарова судять заочно, обвинувачення не зацікавлене в тому, щоб він давав будь-які свідчення. Водночас у разі ухвалення заочного вироку і якщо голова Меджлісу коли-небудь постане перед російським судом, вони будуть змушені починати весь процес заново. Зараз же в російських правоохоронних органів стоїть завдання якомога швидше прогнати через суд цю об’ємну справу, і вони не зацікавлені в даванні обвинуваченим свідчень у будь-якому вигляді”, – сказав Полозов.

Як відомо, у Сімферополі 23 липня в “суді” почався розгляд по суті кримінальної справи стосовно Рефата Чубарова. Як повідомляли активісти ініціативи “Кримський процес”, “судові пристави” не пустили слухачів на засідання і в будівлю суду. 

Останнє засідання в цій справі, як повідомив представник “суду”, проходило за відсутності підсудного, були присутні “прокурор, призначений захисник і потерпілі в кримінальній справі”.

Нагадаємо, наприкінці березня цього року “Слідком Росії” в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушено за ч. 1 ст. 212 (“організація масових заворушень”), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”).

За версією слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.

“Слідчий” Магомед Магомедов відвів Миколу Полозова від участі в справі, пославшись на “конфлікт інтересів.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала цю справу незаконною і “ще одним із різновидів репресій проти корінного народу Криму”.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили російські слідчі щодо Чубарова.

Через коронавірусну інфекцію Меджліс переніс акцію “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності” на пізніший час з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter