Росія начебто погодилась звільнити журналіста WSJ у рамках великого обміну в’язнями – ЗМІ

Дата: 01 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович може повернутися до США в четвер після звільнення в рамках масштабного обміну увʼязненими між Росією та кількома західними країнами.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на прямий ефір телеканалу Fox News.

Фото: Associated Press

Ведучий Fox News повідомив, що цю інформацію надав The Wall Street Journal, і журналісти телеканалу зараз працюють над отриманням додаткових деталей.

Медіа останніми днями зафіксували ознаки підготовки великого обміну увʼязненими між кількома західними країнами та Росією, а також Білоруссю. Серед учасників обміну згадуються Сполучені Штати, Німеччина, Словенія та Британія.

Зокрема, адвокати повідомили, що ув’язнені в Росії Пол Вілан, колишній морський піхотинець США, і Володимир Кара-Мурза, російський дисидент, зникли з поля зору в середу.

Нагадаємо, що вже понад рік 32-річний громадянин США Гершкович перебуває під вартою в Росії. Його затримали 29 березня 2023 року під час поїздки до Єкатеринбурга, а вже наступного дня Лефортовський суд Москви заарештував його за звинуваченням у шпигунстві. 

У The Wall Street Journal заперечили звинувачення ФСБ РФ щодо Гершковича. Газета вимагає негайного звільнення репортера, а також просить вислати зі США посла РФ та всіх російських журналістів.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. 

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном. Там також стверджують, що Росія використовує медійника для проведення “дипломатії заручників” у той час, “коли війна Москви проти України понизила рівень відносин з Вашингтоном до найнижчої точки за понад 60 років”, йдеться в повідомленні.

За рік Гершковичу вже тричі продовжували строк перебування під вартою, востаннє – 26 березня 2024 року. Журналіст залишиться під арештом до червня нинішнього року. Двічі російський суд відхиляв апеляційні скарги захисту американця на його арешт.

Водночас у Росії не відкидають варіант його обміну на довічно засудженого в Німеччині Вадима Красікова, який, імовірно, є співробітником спецслужб РФ.

У липні цього року Гершковича засудили до 16 років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві. Російське держобвинувачення просило дати йому 18 років колонії суворого режиму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter