Росія довічно заборонила політв’язню Олексію Чирнію в’їзд до Криму

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Засудженому Росією за звинуваченням у підготуванні терактів у Криму фігуранту “справи Сенцова” Олексію Чирнію, який після звільнення з російської колонії повернувся до України, влада Росії довічно заборонила в’їзд на Кримський півострів.

Відповідний документ Чирній показав “Крим.Реалії“. 

Повідомлення про заборону кримчанин отримав після виходу з російської колонії, коли його депортували до України. У документі йдеться про кримінальну відповідальність за ч. 2 ст. 322 КК РФ (“незаконний перетин державного кордону Російської Федерації”). 

За його словами, він хотів би побачити батьків, але, поки Крим під російським контролем, це неможливо. Тому, найімовірніше, спілкуватися, як і останні сім років, будуть телефоном і листами.

“Просити їх приїхати не буду, тому що знаю – не приїдуть. Мама, напевно, не зможе через здоров’я, а батько, напевно, з ідейних міркувань”, – зазначив Чирній.

Нагадаємо, 7 травня Олексій Чирній вийшов на волю, відбувши повний термін покарання. На виході його зустрічали батьки. Але російські силовики не дали рідним поспілкуватись і поспіхом вислали кримчанина з Росії. Мама Олексія відмовилася давати коментарі журналістам. Три роки тому в інтерв’ю “Крим.Реалії” вона зізналася, що із сином має різні політичні погляди й дуже непрості відносини.

Нагадаємо, Олексій Чирній – кандидат історичних наук, викладач військової історії Сімферопольського інституту культури.

Російські силовики затримали його в травні 2014 року. Після цього він дев’ять місяців перебував у повній ізоляції. Попри дипломатичний тиск до нього не допускали українського консула. Росія незаконно оголосила його своїм громадянином, незважаючи на те що сам Чирній від самого початку наполягав на своєму українському громадянстві.

Уперше зустріч Олексія з українським консулом Геннадієм Брескаленком відбулася 3 лютого 2015 року. Тоді ж Чирній повідомив, що під час затримання у 2014 році його катували. Адвокат Ілля Новіков, якого таки примусово вивели з кримінальної справи, заявляв, що саме через тортури українець обмовив себе й інших фігурантів справи та пішов на угоду зі слідством.

Правозахисники називають Олексія четвертим фігурантом “справи Сенцова”. Росія звинуватила його в участі в “терористичному угрупованні”, “терористичних діяннях”, пов’язаних з підпалом офісу партії “Єдина Росія”, і в підготовці підриву пам’ятника Леніну та меморіалу “Вічний вогонь” у Сімферополі. На відміну від решти фігурантів справи Олексій Чирній визнав свою провину на суді, хоча не погодився з кваліфікацією своїх дій як “терористичних”.

21 квітня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Чирнія до семи років ув’язнення суворого режиму за звинуваченням у підготуванні терактів у Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter