Росія має окремі методичні матеріали для “перевиховання” українських дітей – розслідування

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Влада РФ створює систему “перевиховання” та цифрового контролю над дітьми, яких вивезли з України до Росії після початку повномасштабної війни.

Про це йдеться в розслідуванні видання “Медуза”, журналісти якого вивчили документи російського міністерства освіти та анонімно поспілкувалися з посадовцями відомства.

Фото: Getty Images

Документи та посадовці підтверджують, що йдеться про програму “індоктринації” і українських дітей, яких переконують у тому, що вони вже не повернуться додому. Водночас посадовці побоюються, що українські діти збережуть негативне ставлення до Росії і в майбутньому виступлять проти російської влади.

У документах міносвіти РФ, зокрема, йдеться, що перед російськими вчителями стоїть завдання “переорієнтації та становлення російської ідентичності покоління, що підростає” на окупованих територіях України, а саме його виховання на основі російських “духовно-моральних цінностей” та позбавлення так званої “деструктивної ідеології”.

Про цю “ідеологію” йдеться в методичці під назвою “Запобігання конфліктам, виявам екстремізму і тероризму в полікультурному освітньому середовищі” і в словнику, що додається до неї, де наведено слова та висловлювання, які можуть використовувати українські діти і які російська влада вважає виявом націоналістичної ідеології. Приміром, йдеться про привітання “Слава Україні” та негативне ставлення до Росії і росіян.

В іншому посібнику під назвою “Супровід підлітків, які прибули із зон ведення бойових дій” указано, що такі діти можуть виявляти “протест”, “вибагливість”, “недовіру до дорослих” і взагалі “не дивитися на події очима нейтрального спостерігача”. У методичці також зазначається, що якщо батьки дитини загинули чи зникли безвісти, то педагог має прямо розповісти дитині про їхню смерть і “дати пережити емоції”. Причину переселення дітей з України слід пояснювати “ускладненням геополітичної ситуації”. 

У документах також наголошують, що за час навчання в школі в дитини має сформуватися “російська ідентичність”: школяр має відчути “почуття гордості за свою країну, патріотизм, почуття належності до країни” (ймовірно, мається на увазі РФ, але в рекомендаціях цього уточнення немає). 

Нагадаємо, що 2022 року за особистим розпорядженням президента РФ Володимира Путіна росіяни створили програму “Університетські зміни”, за якою українських дітей тимчасово переміщують на територію Росії. За два роки “учасниками” цієї програми стали понад 20 тисяч українських дітей.

Насправді головною метою цієї програми є русифікація дітей, стирання в них української ідентичності, стимулювання їх до переїзду з окупованих територій на навчання та подальше проживання до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter