Росія і США ще більше наростили кількість розгорнутих ядерних боєголовок

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Кількість розгорнутих одиниць ядерної зброї у світі зросла з 3 720 торік до 3 825 цього року.

Про це йдеться в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), оприлюдненій 14 червня, пише “Крим.Реалії“.

Близько 2 тисяч боєголовок перебували в стані підвищеної готовності: майже всі вони належать Росії і США. Водночас загальне число одиниць ядерної зброї у світі зменшилося з 13 400 до 13 080.

За даними експертів SIPRI, Росія зменшила загальне число боєголовок на 120, включно з тими, що є в складі оперативних сил, зберігаються, очікують демонтажу або списані, США – на 250.

Водночас російський ядерний арсенал збільшився на 180 боєзарядів завдяки взяттю на озброєння нових міжконтинентальних балістичних ракет наземного і морського базування з декількома боєголовками.

Автори доповіді зазначають, що на Росію і США припадає понад 90 % світової ядерної зброї, а Москва і Вашингтон надають дедалі більше значення ядерній зброї у своїх стратегіях національної безпеки. Сім ядерних держав створюють нові системи або заявляють про подібні плани, серед них Велика Британія, Китай, Індія і Пакистан.

Зараз запаси ядерної зброї в США і Росії перебувають у межах, встановлених Договором про обмеження стратегічних наступальних озброєнь – СНО-3, підписаним у 2010 році, підкреслює SIPRI.

Угода передбачає взаємне скорочення Росією і США арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь. Документ зобов’язує сторони обмінюватись інформацією про кількість боєголовок і носіїв. Вашингтон і Москва в лютому продовжили термін дії договору на п’ять років за лічені дні до його закінчення.

2015 року Австрія за підтримки 159 країн-членів Договору про нерозповсюдження ядерної зброї закликала гарантувати заборону використання ядерної зброї у світі її повною ліквідацією.

У листопаді минулого року заступник постійного представника України в ООН Юрій Вітренко під час засідання Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливого розгортання Росією ядерного потенціалу в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter