Росія може розгорнути ядерну зброю в окупованому Криму – Україна в ООН

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Заступник постійного представника України в ООН Юрій Вітренко під час засідання Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливого розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Постійне представництво України при ООН.

Юрій Вітренко

“Поточне перетворення Криму на величезну військову базу може свідчити про можливість розгортання ядерного потенціалу на окупованому півострові, у такий спосіб підриваючи без’ядерний статус України. Це має негайно змінитися. Міжнародна спільнота не повинна закривати очі на цю небезпеку”, – закликав Вітренко.

Він також нагадав російській делегації, що необдумані спроби Росії взяти під контроль ядерні об’єкти та матеріали, розташовані на Кримському півострові, суперечать міжнародному праву та Статуту МАГАТЕ.

“У результаті окупаційна держава перешкоджає інспекторам МАГАТЕ отримати доступ до місць зберігання ядерних та радіоактивних матеріалів – як у Криму, так і на Сході України”, – зауважив заступник постпреда.

Як відомо, 2016 року волонтерам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm вдалося ідентифікувати підрозділи військ на об’єкті “Феодосія-13”, або “Підприємстві поштовий індекс 105”. Це колишній секретний об’єкт поблизу Судака в урочищі Кизилташ (Червоний камінь). Повідомлялося, що підрозділи військ національної гвардії Російської Федерації та радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил РФ дислокуються на засекреченому об’єкті “Феодосія-13”, який використовувався як сховище ядерних бомб у Криму, що вказує на плани РФ розмістити свою ядерну зброю на території окупованого Криму.

 
До 1994 року цей засекречений об’єкт використовувався як сховище ядерних бомб у Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter