Росія допустила архієпископа Климента до справи Приходька як громадського захисника

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Росії задовольнив клопотання адвоката Назіма Шейхмамбетова і допустив архієпископа Православної церкви України Климента як громадського захисника кримського активіста Олега Приходька. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність“.

Архієпископ Климент

В архієпископа є досвід участі в кримінальних справах як громадського захисника, зокрема 2018 року в так званому “Роздольненському районному суді” в тимчасово окупованому Криму. 

Своє клопотання Назім Шейхмамбетов обґрунтував тим, що в російському законодавстві є статті, які вказують на право отримання юридичної допомоги та право мати кількох захисників, а відмова суду можлива лише тоді, коли є істотні докази або передбачені законом обставини, що унеможливлюють участь захисників.

“Його присутність допоможе нам надати моральну і духовну підтримку моєму підзахисному. Це забезпечить більш емоційно рівний процес для нас і забезпечить моєму підзахисному належну участь. Наше клопотання викладено в письмовому вигляді, для того щоб допитати священнослужителя Климента. Він прибув до Кримського гарнізонного військового суду”, – обґрунтовував під час засідання суду захисник.

У поточному судовому засіданні архієпископ Климент не зможе брати участь, бо з технічних причин він би опинився в одному приміщенні із засекреченим свідком, якого 18 червня допитував суд. Архієпископ Климент братиме в подальших засіданнях участь як захисник.

Як відомо, 18 червня в суді Ростова-на-Дону сусідньої Росії відбувається чергове засідання в справі кримського активіста Олега Приходька.

9 червня суд виставив Олега Приходька із засідання в його справі “за порушення порядку”, оскільки той нецензурно вилаяв співробітника управління ФСБ, якого допитували як свідка. Кримського активіста вивели із зали до закінчення цього допиту.

Напередодні Олег Приходько спростував звинувачення в начебто підготуванні теракту в генеральному консульстві Росії у Львові.

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

Олег Приходько

16 січня повідомлялося, що Приходьку висунули нове звинувачення – в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

5 лютого підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Олегу Приходьку до 10 квітня.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

Як відомо, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 94 людини.  71 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter