“Я знаю, звідки надходили накази”: колишній російський військовий збирається свідчити перед МКС

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Колишній військовий російської армії прилетів до Амстердама та здався нідерландській поліції. Він заявив, що збирається передати Міжнародному кримінальному суду інформацію про воєнні злочини російської армії в Україні та про людей, що віддавали ці накази. 

Колишній військовий також брав участь у воєнних кампаніях ПВК “Вагнер” у Сирії та в країнах Африки.

Про це він розповів у програмі EenVandaag нідерландського суспільного мовника NPO 1.

Фото: EenVandaag

Здатися Міжнародному кримінальному суду вирішив Ігор Саліков – 60-річний офіцер ГУ генштабу міноборони Росії, а також ексначальник 4  відділу управління спецоперації так званої генпрокуратури “ДНР”. 

Чоловік заявляє, що він особисто був свідком численних воєнних злочинів російської армії як у східних областях України 2014 року, так і під час повномасштабного вторгнення у 2022 році. Крім того, він має інформацію про ланцюжок командування та може вказати на тих, хто віддавав злочинні накази. Зокрема, за його словами, деколи накази надходили безпосередньо з офісу президента РФ. 

Колишній російський військовий також зазначає, що в незаконних операціях в Україні часто беруть участь спецслужби, зокрема ФСБ та ГУ генштабу.

Саліков наголошує, що перше російське вторгнення в Україну було ще 2014 року під виглядом “захисту референдуму на Донбасі”. 

Саме “голосування”, за його словами, відбувалося з жахливими фальсифікаціями. Зокрема, громадян підкупали, шантажували, а на членів виборчих комісій чинили тиск. Росіяни також застосовували фізичну силу, щоб упевнитися в “правильних” результатах.

Саліков зазначає, що був свідком “операцій під фальшивим прапором” у Донецьку – злочинів проти цивільного населення, які чинили росіяни, але звинувачували в них українську армію. Так, він описує, як військові РФ встановлювали міни в житлових районах, що призвело до смертей цивільних, зокрема й дітей. Також чоловік розповідає про те, як незаконні збройні формування обстрілювали місто та перекладали відповідальність за це на ЗСУ.

Водночас чоловік зауважує, що військові буцімто “мимоволі стали учасниками державного перевороту в Україні, здійсненого Росією”. За його словами, армійців переконали вдертися в іншу країну брехнею:

“Ми вірили, що в Україні відбувається націоналістичне відродження з фашистським кутом. Могили наших дідів були б розписані свастиками”, – заявляє Саліков.

Також, за його словами, військові вірили в те, що в Україні заборонять говорити російською, а самих росіян убиватимуть. 

“Але, пробувши там два роки, я зрозумів, що це не правда”, – додає Саліков.

Колишній військовий зазначає, що минулого року він відмовився виконувати злочинний наказ – убити цивільних. За це він мав постати перед військовим судом, однак зміг утекти з країни.

Чоловік також наголошує, що протягом тривалого часу він співпрацює з українськими правоохоронцями. 

Керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов в ефірі “Свобода. Ранок” підтвердив, що прокурори працюють із Саліковим протягом пів року. 

“Він подає нам свідчення про дії Росії з 2013 року”, – наголосив Бєлоусов. 

Українські правоохоронці перевіряють усю інформацію, що передає росіянин, і частина вже отримала підтвердження, додає правник. Зокрема, вдалося підтвердити свідчення про вбивство цивільного в Київській області. 

Нагадаємо, наразі 24 країни розслідують воєнні злочини росіян в Україні в межах універсальної юрисдикції. 

Зокрема, федеральний суд штату Вірджинія, що в США, висунув звинувачення чотирьом російським військовим. Їх підозрюють у викраденні та катуванні цивільного на Херсонщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter