Уряд РФ посилює контроль над інформпростором через збільшення критики військових – Інститут вивчення війни

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Уряд Російської Федерації продовжує посилювати контроль над інформаційним простором через збільшення критики на адресу російських військових. 

Про це пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

Джерело: globallook.press.com

Держдума РФ вже до кінця року може розглянути законопроєкт про регулювання онлайн-алгоритмів: у разі ухвалення норми документа дозволить владі відключати їх. Під дію законопроєкту потраплять соціальні мережі, відеохостинги, онлайн-кінотеатри, пошукові системи та інші сервіси.

Можливість регулювати алгоритми в Росії розглядали й до повномасштабного наступу на Україну, але спеціально для західних соцмереж “Фейсбук”, “Інстаграм” і “Ютуб” через нібито ризик соціального конфлікту. Новий законопроєкт вимагатиме від власників усіх сайтів і платформ забезпечити здатність уряду повністю або частково блокувати конкретних користувачів, йдеться в повідомленні ISW.

На переконання американських аналітиків, держдума розглядає вказаний документ “у спробі усунути постійну перешкоду в здатності Кремля представляти та захищати війну перед внутрішньою аудиторією, а також створити прямі засоби протидії як внутрішнім, так і зовнішнім джерелам інакодумства в інтернеті”.

Водночас Федеральна служба безпеки Росії вжила додаткових заходів щодо кодифікації контролю за інформаційним простором. Так, 4 листопада вийшов наказ, що затверджує перелік видів військової та військово-технічної діяльності, надходження яких до іноземних джерел може бути використано проти безпеки РФ.

Зокрема, це дані про оцінювання та прогнози розвитку військово-політичної ситуації, інформація про розташування, чисельність та назву військових частин, фінансове забезпечення військ, злочини в армії та її моральний стан. Низка пунктів присвячена захисту інформації про космічну програму Росії. Повний перелік таких відомостей містить 61 пункт. 

Як зауважили аналітики ISW, все це може призвести до жорсткішого контролю над російськими блогерами та іншими такими джерелами, які часто обговорюють і критикують тактичні, оперативні та стратегічні аспекти війни в Україні.

“Російські посадовці, ймовірно, прагнуть консолідувати цензурні заходи, щоб розправитися з поширенням іноземних голосів та внутрішньої критики, застосовуючи законодавчий тиск до фундаментальних алгоритмів та представляючи широкий спектр діяльності, яку можна вважати шкідливою для російської державної безпеки”, – наголосили в ISW.

Нагадаємо, що, за даними некомерційної організації Access Now, Росія разом з Китаєм 2022 року стали світовими лідерами із застосування методів та інструментів цифрового авторитаризму задля придушення свободи в мережі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter