Російський суд залишив громадянського журналіста з Криму Аріфмеметова в СІЗО

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції російського міста Сочі своїм рішенням залишив під арештом громадянського журналіста з Криму, фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Османа Аріфмеметова.

Про це “Крим.Реалії” розповів адвокат Айдер Азаматов.​

Осман Аріфмеметов

“Незважаючи на те, що він погано почувається – кашляє постійно, – суд відбувся. Все залишили без змін, апеляційну скаргу без задоволення”, – розповів Азаматов.

Аріфмеметов заявив російському суду, що є громадянином України та вважає, що його переслідують через висвітлення прав людини в Криму.

Азаматов розповів, що брав участь у суді через відеоконференцзв’язок, а Аріфмеметов перебував у СІЗО.

Раніше той самий суд залишив у СІЗО громадянського журналіста з Криму Ремзі Бекірова. Підконтрольний Росії Верховний суд Криму продовжив запобіжний захід фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” до 15 грудня.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії обшукали в будинках кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримали 24 людей, серед яких і громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова.

27 і 28 березня 2019 року незаконний “Київський райсуд Сімферополя” заарештував усіх затриманих.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські силовики протягом п’яти діб тримали в карцері сімферопольського СІЗО Османа Аріфмеметова.

Зокрема, за ґратами перебувають дев’ять громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

Задля їхнього звільнення Міністерство закордонних справ України оголосило старт довгострокової кампанії на захист журналістів та активістів, які працюють в умовах окупації.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів “Кримської солідарності” і громадянських журналістів. Він закликав до їхнього негайного звільнення із СІЗО. У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають “подив”.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter