Російський суд вимагає від адвокатури покарати захисницю Лілю Гемеджі (доповнено)

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вимогу адвокатському співтовариству про притягнення кримськотатарської адвокатки Лілі Гемеджі до відповідальності.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Еміль Курбедінов

Ліля Гемеджі

Він нагадав, що Ліля захищала фігуранта другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” та координатора громадської ініціативи “Кримська солідарність” Сервера Мустафаєва, якого правозахисні організації, зокрема Amnesty International, визнали політв’язнем та в’язнем совісті, а Україна відзначила орденом “За заслуги”.

“Ця вимога суду є надуманою і є спробою державних служб чинити тиск на Лілю Гемеджі, вплинути на її адвокатський статус з тим, щоб усунути її від захисту політв’язнів надалі. Після численних вилучень із залу судового засідання Мустафаєва за його позицію і правозахисну риторику, суд засудив його до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, а його адвокатку Лілю Гемеджі переслідує за професіоналізм, стійкість і непримиренну мирну боротьбу за права і свободу Сервера Мустафаєва. Суд намагається ініціювати цей процес перед адвокатською палатою”, – прокоментував він.

“У цій мирній боротьбі народу з несправедливістю важливу функцію захисту виконують адвокати, які знаходяться безпосередньо в судах, на місцях обшуків, відвідують політв’язнів у в’язницях і спецслужбах, зокрема і адвокатка Гемеджі”, – додав він. 

Як повідомляє громадська ініціатива Кримська солідарність, Військовий апеляційний суд у міському окрузі Власиха Московської області 26 жовтня розгляне апеляційну скаргу Лілі Гемеджі і її захисника Едема Семедляєва на окрему ухвалу Південного окружного військового суду.

“З цією окремою ухвалою я категорично не згодна. Велика кількість людей були свідками того, як виносилася це окрема ухвала. По суті, вона була винесена незаконно, оскільки суд посилався на попередні судові засідання. При цьому мені відмовили в наданні протоколу судового засідання і направили справу до адвокатської палати. Ми вважаємо, що потрібно скасувати ухвалу Південного окружного військового суду. Сподіваюся, що суд мене почує”, – прокоментувала захисниця.

Гемеджі вважає, що цяскарга – це форма тиску на неї як захисницю, яка активно відстоював позицію свого підзахисного у кримінальній справі. 

Ця окрема ухвала носить, скажімо так, охолоджуючий ефект, щоб знизити активність щодо захисту моїх довірителів і щоб у майбутньому я була орієнтована на настанови суду. Не зважаючи на те, яким буде рішення суду за нашим апеляційним скаргам, моя позиція не зміниться. Я буду також активно відстоювати права своїх довірителів, захищати їхні інтереси і доводити їхню невинуватість.

Ліля Гемеджі

Вона вважає, що ця ухвала суду – це попередження про те, що наступного разу при найменшій спробі сказати щось без санкції суду її видалять.

“Спочатку видалили мого підзахисного Сервера Мустафаєва, а далі вирішили змусити замовкнути мене. Це тиск не тільки на мене, а й на все правозахисну спільноту в особі тих адвокатів, які беруть участь сьогодні у політично мотивованих справах”, – підсумувала свій коментар адвокат.

Ліля Гемеджі разом з батьками переїхала до Криму 1989 року. До окупації як юристка допомагала з оформленням громадянства для кримських татар, які повертались з депортації до Криму з Узбекистану, Російської Федерації, та інших країн колишнього СРСР. Після тимчасової окупації отримала статус адвокатки і приєдналась до громадської ініціативи Кримська солідарність, захищаючи громадян України у політично вмотивованих справах РФ. 

Читайте також: “Кримська солідарність” вимагає від Росії звільнення своїх активістів та громадських журналістів

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Вирок російського суду для громадських журналістів Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова та Сейрана Салієва засудила Національна спілка журналістів України.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter