Російський суд відмовився допитувати експертів слідства в справі проти кримськотатарського політв’язня Сейрана Хайредінова

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді сторона захисту під час останнього судового засідання в кримінальній справі “Хізб ут-Тахрір” оголосила висновок незалежного лінгвіста в справі Олександра Сізікова, Аліма Суф’янова та Сейрана Хайредінова. Адвокатка вказала на недотримання методик та перевищення повноважень слідчими експертами, проте суд відмовив викликати їх для допиту.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Адвокатка Сафіє Шабанова оголосила в суді висновок філологині, лекторки Школи громадського захисника, членкині Палати судових експертів ім. Ю. Г. Корухова Олени Новожилової.

Вона зазначила, що висновки судової експертизи не можна відтворити, якщо дотримуватися методології. Окремі поняття судові експерти розцінили однозначно негативно на користь позиції звинувачення, вони не мають достатнього та однозначного подання в тексті, щоб підтвердити висновки експертів.

Крім цього, було сказано, що висновки експертів часто не відповідають питанням, які поставили “слідчі”, вимоги до дослідницької частини та структури не відповідають методиці Російського Федерального центру судової експертизи, виконані дії описано не повністю або пропущено. У дослідженні не брав участі психолог, участь якого необхідна згідно з методикою.

Також обрано неправильну методику та імітується її використання. Фахівчиня вказала на помилки у висновках щодо наявності ознак розпалювання ненависті та ворожнечі.

У зв’язку з цим захист попросив до суду викликати експертів слідства на допит для усунення суперечностей. Суддя Кирило Кривцов відмовив у клопотанні, додавши, що колегія самостійно дасть оцінку доказам обвинувачення перед ухваленням вироку.

З цієї ж причини суд відмовив у виклику як свідків слідчого в справі та оперативників.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму російські силовики затримали сімох осіб. Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір’я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство з порушенням IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема, резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/68/262 від 27 квітня 2014 року, A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 року, A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року; резолюції Європейського парламенту 2016/2556 (RSP) від 4 лютого 2016 року, RC/136042 від 4 жовтня 2017 року; резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 4 лютого 2016 року. 
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею 2014 року Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, внісши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Адвокати затриманих громадян України стверджують – з матеріалів кримінальних справ випливає, що обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичних актів і не закликали інших до вчинення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні й політичні теми. Це фактично єдиний доказ скоєння інкримінованого їм злочину. В основу обвинувальних матеріалів також лягають свідчення таємних свідків і висновки експертиз підконтрольних ФСБ організацій.
 
Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 
 
Релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з її боку. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter