Російський суд продовжив арешт журналіста Евана Гершковича до кінця серпня

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Лефортовський суд Москви продовжив арешт журналісту американського видання Wall Street Journal Евану Гершковичу до 30 серпня. Засідання проходило в закритому режимі та тривало менш ніж годину. Журналіста тримають у СІЗО нібито за підозрою в шпигунстві.

Про це повідомляють російська служба “Радіо Свобода” та телеканал “Дождь”.

Еван Гершкович. Джерело: “Радіо Свобода”

Як повідомляється, термін арешту Гершковича мав закінчитися 29 травня.

На суд зі Сполучених Штатів приїхали батьки журналіста Елла Мілман та Михайло Гершкович. Відомо, що родичі журналіста були в приміщенні суду, але на засідання їх не допустили, оскільки справа містить матеріали з грифом “таємно”.

Евана Гершковича затримали 29 березня в російському місті Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема, про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми.

У ФСБ РФ заявляють, що журналіст нібито діяв за завданням спецслужб США та “збирав дані, які становлять державну таємницю“, а саме про роботу одного з підприємств російського військово-промислового комплексу.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство. 3 квітня захист журналіста оскаржив його арешт. 18 квітня Московський міськсуд відхилив апеляцію й залишив журналіста під вартою до кінця травня.

У The Wall Street Journal заперечили звинувачення ФСБ РФ щодо Гершковича. Газета вимагає негайного звільнення репортера, а також просить вислати зі США посла РФ та всіх російських журналістів.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

За звинуваченням у шпигунстві американському журналісту в РФ може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter