Російський суд продовжив арешт політв’язням Бахчисараю та незрячому Олександру Сизікову, яких обвинувачують у “тероризмі”

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд залишив під вартою фігурантів “четвертої групи Бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір  — Аліма Суф’янова і Сейрана Хайредінова на три місяці. Кримські мусульмани залишаться у СІЗО до 20 січня 2023 року. На такий самий термін продовжили домашній арешт і незрячому політв’язню Олександру Сизікову.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Сейран Хайредінов та Алім Суф’янов

Про такі терміни до судової колегії клопотав незаконний “прокурор”.

Суддя Кирило Кривцов, оголосивши про те, що колегія суддів зайнята в іншому процесі, перейшов до розгляду питання продовження строку утримання підсудних.

Незаконний “прокурор” Олександр Грузицький, який нещодавно вступив у справу, клопотав про продовження терміну арешту всім трьом ще на три місяці, вказавши, що обставини ув’язнення не змінилися — на волі обвинувачені можуть перешкоджати судочинству.

Адвокатка Ліля Гемеджі зазначила, що “промова прокурора — це добрий приклад посібника для студентів, вона не відбиває об’єктивної дійсності”.

Захисниця звернула увагу, що Сізіков нікуди не втік, незважаючи на те, що перебуває під домашнім арештом. У Хайредінова, окрім дітей на утриманні, літні батьки, до арешту була на утриманні дитина з інвалідністю, майна за кордоном немає.

Гемеджі звернула увагу, що прокурор не навів підстав для продовження запобіжних заходів, які потрібні згідно з кримінально-процесуальним кодексом. У органів слідства були аудіозаписи, які зараз перебувають у матеріалах справи, ще за п’ять років до арешту, при цьому підсудні нікуди не втекли, не намагалися втекти.

 

Серед іншого підсудні клопотали про відмову від державних адвокатів, але з цим “суд” не погодився: один із адвокатів за згодою — Сафіє Шабанова бере участь у справі через відеоконференцзв’язок, а Ліля Гемеджі не є офіційним захисником, оскільки її позбавили ​​ліцензії.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму російські силовики затримали сімох осіб. Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір’я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, станом на 14 вересня 2022 року щонайменше 140 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в межах політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування. Росія продовжила свою політично вмотивоване переслідування кримських татар також після неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну.  

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство у порушенні IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема резолюції Генеральної Асамблеї ООН “A/RES/68/262” від 27 квітня 2014 року, “A/RES/71/205” від 19 грудня 2016 року, “A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року, резолюції Європейського Парламенту 2016/2556 (RSP) від 04 лютого 2016 року, RC\ 1136042 від 04 жовтня 2017 року, резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 04 лютого 2016 року. 
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею 2014 року Криму. Верховний Суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Адвокати затриманих громадян України твердять, що з матеріалів кримінальних справ випливає, що обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичні акти і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Це фактично єдиний доказ здійснення інкримінованого їм злочину. В основу обвинувальних матеріалів також лягають свідчення таємних свідків і висновки експертиз підконтрольних ФСБ організацій.
 
Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 
 
Як відомо, релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з її боку. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter