Російський суд на тиждень арештував гея за “пропаганду ЛГБТ”, щоб потім депортувати до Китаю

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії Вахітовський районний суд міста Казань арештував на тиждень за “пропаганду ЛГБТ” громадянина Китаю Хаояна Сюя. Разом з хлопцем — громадянином РФ його затримали напередодні силовики, а попереду на арештованого чекає депортація. 

Про це партнер хлопця Гела Гогішвілі повідомив у їхньому спільному телеграм-каналі. 

Фото: телеграм-канал Гели Гогішвілі та Хаояна Сюя

Хлопців затримали 5 квітня для нібито перевірки даних у закладі харчування, але вже у відділку силовики повідомили, що затримані є фігурантами справи про “пропаганду ЛГБТ”

Гела та Хаоян не приховують, що є геями, і про свої стосунки вони розповідають у соцмережах.

“Ми не хотіли ховатись як щурі”,кажуть вони. 

До затримання хлопці отримували погрози від незнайомих, які обіцяли, наприклад, каструвати їх, а окремо силовики шантажували, пропонуючи платити гроші “та жити щасливо далі”.  

Російський суд вважає, що, публікуючи відео на ютубі про свої стосунки, Сюй “поширив серед неповнолітніх бажання змінити стать”. Суддям, між іншим, не сподобалось, що хлопці на відео у ютубі “чіпають один одного за різні частини тіла” та, за словами силовиків, “торкаються статевих органів”. 

На суд щодо Сюя прийшли його друзі, громадяни Китаю, які також мешкають у Казані. Одну з подруг хлопця арештували, й вона теж чекає на депортацію. 

Щодо партнера Сюя Гели Гогішвілі, то його ще судитимуть за “пропаганду ЛГБТ”, однак дата засідання не відома. За розповіді про свої романтичні стосунки він може отримати 400 тисяч рублів штрафу. 

Фото: телеграм-канал Гели Гогішвілі та Хаояна Сюя

Репресивний гомофобний закон, який заборонив ЛГБТ-людям публічно говорити про себе, у Росії ухвалили наприкінці минулого року, але переслідувати ЛГБТ-людей почали задовго до цього у 2013-му. Вперше заборону вводили, аргументуючи це захистом дітей. 

Вже за рік після ухвалення закону про “пропаганду” правозахисники фіксували сплеск гомофобії у Росії та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Втім, навіть якщо вбивць вдається зробити фігурантами кримінальних справ, це не гарантує їхнього покарання.

Кілька років тому в Росії суд присяжних виправдав Романа Едалова, який на стоянці в Москві вбив ножем гея, який чекав на таксі. Після розголосу вбивцю вже інші присяжні визнали винним, втім додали, що він заслуговує на “поблажливість”. 

Через погрози від гомофобів деякі ЛГБТ-люди вимушені тікати з Росії сім’ями. 

Нагадаємо, що правозахисники прогнозували безпрецедентний тиск на ЛГБТ-людей у Росії після ухвалення закону про повну заборону “пропаганди ЛГБТ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter