Російський апеляційний суд до травня залишив під вартою “другу джанкойську” групу затриманих кримських татар

Дата: 22 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Власихи, що в Московській області, залишив чинним до 3 травня арешт п’ятьом кримськотатарським активістам з Джанкоя. 

На підготовку до засідання стороні захисту дали лише пів години. Зрештою суд відхилив аргументи адвокатів та продовжив арешт кримських татар.

Про це повідомила юристка Ліля Гемеджи, передає “Кримська солідарність”.

Фото: “Кримська солідарність”

Російський апеляційний суд залишив під вартою майстрів з ремонтів Екрема Кроша та Айдера Асанова, будівельників Лемана Зекеряєва й Османа Абдуразакова та підприємця Рефата Сейдаметова. Їх підозрюють у підготовці до насильницького захоплення влади, а також в участі у терористичній організації – так у РФ називають ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”.

За словами Лілі Гемеджи, процес розгляду апеляції від самого початку проходив з порушеннями. Так, замість того, аби доставити копії апеляційної скарги усім п’ятьом арештованим, суд відзвітувався лише про передачу такої копії Екрему Крошу. Водночас сам затриманий ніяких документів не отримував. У матеріалах справи також не було розписок активістів за отримані копії.

Натомість у Південному окружному військовому суді у російському Ростові-на-Дону, де утримують українців, заявили, буцімто вони самі відмовилися від копій апеляційних скарг.

За словами Гемеджи, сторона захисту просила перенести слухання, однак суд відмовив. Він дав адвокатам пів години на підготовку та, зрештою, відхилив їхнє клопотання і продовжив термін арешту усім затриманим.

Як відомо, 24 січня 2023 року о 04:00 російські силовики розпочали обшуки в будинках кримських татар в різних населених пунктах окупованого Криму. У Джанкої затримали шістьох чоловіків: Екрема Кроша, Айдера Асанова, Лемана Зекеряєва, Османа Абдуразакова, Рефата Сейдаметова та 68-річного Халіла Мамбетова. Чоловіків відвезли до тимчасово окупованого Сімферополя та незаконно заарештували.

Пенсіонер Халіл Мамбетов страждає від артрозу та має онкохвору дружину. Проте його також утримують в СІЗО у Ростові-на-Дону. Рідні передавали чоловікові ліки проти його хвороби, але він їх так і не отримав. Крім того, за словами його дружини, під час їхніх побачень співробітники СІЗО забороняли йому спілкуватися кримськотатарською мовою. 

Ще один політв’язень, якого затримали у справі “Хізб ут-Тахрір”, заявив про знущання з нього в російській колонії. Кримського татарина Сервера Зекір’яєва засудили до 13 років позбавлення волі та відправили відбувати покарання у виправну колонію №1 Тульської області. Чоловіка, за його словами, регулярно відправляють до ШИЗО (камера із суворими умовами утримання. – Ред.) без висування офіційних причин. У цих камерах часто стоїть запах аміаку та вуглекислого газу від каналізації. Через це в Зекір’яєва загострилися проблеми з диханням та хронічною серцево-судинною недостатністю.

Крім того, росіяни не передають рідним його листи, де чоловік просить, щоб до нього допустили адвоката.

Зекір’яєв також скаржиться на блювоту піною після їди та тренувань, гіркоту в горлі, постійні запаморочення. Адміністрація колонії на це не реагує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter