Російську правозахисницю суд звинуватив у шахрайстві

Дата: 04 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Російську правозахисницю, яка передала Володимиру Путіну список загиблих на Донбасі військових, визнали винною по одному з епізодів справи про шахрайство. Колеги впевнені, що переслідування пов’язане з її правозахисною діяльністю.

Як повідомляє “Медіазона“, 1 липня Будьонівський міський суд Ставропольського краю виніс вирок у справі голови місцевого відділення комітету солдатських матерів “Матері Прикум’я” Людмили Богатенкової.

74-річна правозахисниця звинувачувалася в шахрайстві (частини 2 і 3 статті 159 КК РФ). В ході процесу держобвинувач вимагав для неї 2,5 років позбавлення волі умовно. Суд визнав Богатенкову винною по одному з епізодів, призначив покарання у вигляді одного року умовно і амністував.

За версією слідства, правозахисниця нібито прийняла 800 тисяч рублів від родичів Володимира Дубровіна, засудженого за нанесення тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, хоча не збиралася виконувати взяті зобов’язання з надання йому юридичної допомоги. Ще один заявник, колишній член “Комітету солдатських матерів” Віра Харебіна, стверджувала, що Богатенкова не віддає їй борг в 100 тисяч рублів. Пізніше ці дві справи були об’єднані в одну.

Людмилу Богатенкову затримали 17 жовтня 2014 року після обшуку. Його причиною стала нібито оперативна інформація про те, що нібито у неї зберігаються не тільки “незаконно отримані від потерпілого грошові кошти, чорнові записи, що містять відомості про шахрайські дії“, але і “предмети, заборонені до вільного цивільного обігу, а саме зброя, боєприпаси, вибухові пристрої і вибухові речовини, наркотичні засоби і психотропні речовини“. Однак при обшуку нічого не було виявлено. Крім того, не було складено опис вилучених і оглянутих речей.

18 жовтня суд у Будьонівську обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, але в СІЗО П’ятигорська Богатенкову не прийняли, знаючи стан її здоров’я (правозахисниця хвора на цукровий діабет). Після цього вона провела кілька днів у камері попереднього ув’язнення в Будьонівську, а 20 жовтня запобіжний захід змінили на підписку про невиїзд, і на наступний день госпіталізували.

У ході судового розгляду стало відомо, що написати заяву про нібито шахрайські дії правозахисниці брату Володимира Дубровіна рекомендували співробітники поліції. Що стосується другого епізоду, секретар “Матерів Прикум’я”, яка на той час перебувала в офісі, не підтвердила факту передачі 100 тисяч рублів правозахисниці від Віри Харебіної. У підсумку Будьонівський міський суд виправдав правозахисницю по другому епізоду, а по першому замінив звинувачення на менш тяжке.

Злочин” Богатенкової не знайшов підтвердження ані під час слідства, ні в ході судового розгляду. Вердикт суду мав бути лише одним – повне виправдання. Проте суддя не наважився винести виправдальний вирок. Застосування амністії не скасовує того факту, що Богатенкова визнана винною, тобто визнана злочинницею. Даний вирок, як і всю цю справу, я розцінюю як помсту за її правозахисну діяльність“, – зазначив член президентської Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини, голова правозахисної організації “Громадянин і армія” Сергій Кривенко, який виступав свідком у справі.

Як відомо, 14 жовтня минулого року російському президенту Володимиру Путіну Сергієм Кривенко від Людмили Богатенкової було передано список імовірно загиблих і поранених російських військових, які, можливо, брали участь у збройному конфлікті на Донбасі. Список правозахисниця отримала від невідомої людини в камуфляжі, яка прийшла до неї в офіс і мовчки передала конверт. Достовірність відомостей за запитом Богатенкової згодом підтвердила військова прокуратура, однак Слідчий комітет порушувати кримінальної справи не став.

На думку правозахисниці Лідії Свиридової, керівниці саратовської “Спілки солдатських матерів”, справа про шахрайство і обшук були ініційовані силовиками для того, щоб вирахувати, хто саме передав Богатенковій цей список. За іншою версією, шукали звернення військових, які хотіли розірвати контракти з Міноборони, не бажаючи їхати до зони бойових дій на Донбас.

Нагадаємо, російський призовник Сергій Холкін відмовився йти до армії через конфлікт на сході України та звернувся до Європейського суду з прав людини. Він поскаржився на порушення його права на свободу переконань у зв’язку з відмовою направити його на альтернативну цивільну службу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter