Російському військовому загрожує в’язниця за катування голови селищної ради на Херсонщині

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили російському військовослужбовцю, якому закидають катування та знущання з цивільних на Херсонщині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Правоохоронці імені підозрюваного не називають, але есбівці, які вели слідство, вказали, що той мав позивний Завуч та вважався “комендантом” селища міського типу Лазурне.

У матеріалах іншої справи, фігурант якої їздив на окуповану Херсонщину торік, також згадували російського військового з позивним Завуч, а його ім’я було Сергій Іванович. У тій справі фігурантом був патрульний з Маріуполя Сергій Єварлак, який перейшов на бік Росії та став “заступником” Сергія Івановича. 

До підпорядкування Завуча окрім Лазурного ввійшли Приморське, Круглоозерка, Залізний Порт і територія Чорноморського біосферного заповідника.

До його обов’язків входив добір та призначення людей в окупаційні адміністрації, підбурювання до зради посадовців держорганів та органів місцевого самоврядування, а також розвідка й керування російськими військовими підпорядкованому йому гарнізону. 

Слідчі кажуть, що підозрюваний разом зі своїми спільниками з військових РФ затримав голову однієї із селищних рад Скадовського району: його утримували в підвалі пансіонату, систематично били, погрожували розправою та здійснювали постріли над головою, імітуючи страту.

Від нього вимагали надати інформацію про активістів серед місцевих, а також схиляли до співпраці.

Селище міського типу Лазурне на Херсонщині: будинок з червоним дахом – санаторій “Чайка”. Скриншот Google Maps

У матеріалах справи патрульного з Маріуполя згадують про випадок, коли Завуч навів пістолет на голову Бехтерської ОТГ та натиснув на курок, але зброя виявилася розрядженою. 

Після цього чоловіку одягнули на голову мішок, посадили в автівку та відвезли до пансіонату “Чайка”, де катували, вимагаючи розповісти про активістів серед місцевих. Його також намагалися схилити до співпраці, наприклад, щоб він роздавав гуманітарку чи дизельне пальне, але він відмовився.

У результаті голові ОТГ зламали два ребра та забили нирку. 

Відпустили голову ОТГ лише тоді, коли він погодився записати відео про нібито співпрацю. На нього згодом українські правоохоронці завели справу щодо держзради, але суд звільнив чоловіка від кримінальної відповідальності.

Бурак виїхав на Івано-Франківщину, де розповів слідчим про співпрацю та допоміг ідентифікувати тих, хто вчиняв на окупованій Херсонщині воєнні злочини та катував цивільних. 

Будівля на території санаторію “Чайка” в смт Лазурне на Херсонщині. Фото: planetofhotels.com

Якщо суд визнає підозрюваного російського військового з позивним Завуч винним, то йому загрожує від 8 до 12 років за ґратами. 

Нагадаємо, що підозри за катування цивільних у Херсоні отримали голова СБУ часів Януковича Олександр Якименко та ще вісім колишніх силовиків.  

Загалом у місті під російською окупацією було два десятки катівень, а кількість людей, які пройшли через них, не беруться оцінити нині навіть дослідники. Зниклими безвісти вважають близько 400 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter