Під час окупації Херсона зникли близько 400 українців, деякі, ймовірно, загинули в катівнях – група британських юристів-дослідників

Дата: 06 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У період окупації Херсона росіянами в місті функціонувало близько 20 катівень, де піддавали тортурам місцевих мешканців. Точна кількість утримуваних там людей невідома, але близько 400 людей вважаються зниклими безвісти.

Про це в коментарі російському виданню “Важные истории” розповів британський адвокат Вейн Джордаш.

Катівня в Херсоні. Фото: Херсонська обласна прокуратура

Адвокат Вейн Джордаш очолює групу юристів Mobile Justice Team, яка спільно з українською прокуратурою розслідує воєнні злочини російської армії в Херсоні. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну Джордаш розслідував воєнні злочини в Руанді та в колишній  Югославії.

За словами Джордаша, система катівень у Херсоні фінансувалася на державному рівні з Росії. Участь в управлінні цією системою брав керівник окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо. 

“Найбільше мене вразило те, наскільки все було організоване, сплановане та прораховане. За 20 років своєї роботи я вперше зіткнувся з подібним”, – сказав Джордаш.

Він вважає, що російська влада організувала таку сплановану систему катівень, щоб “підкорити український народ і знищити українську ідентичність”.

Катівні підпорядковувалися різним структурам: ФСБ або російським військовим. Також в управлінні в’язницями брали участь цивільні  колаборанти з Херсона та області, представники так званих “ДНР” та “ЛНР”.

За словами Джордаша, українська прокуратура та юристи Mobile Justice Team вивчили свідчення близько тисячі людей, які побували в російських катівнях у Херсоні. Скільки всього людей пройшло через них, наразі невідомо. 

За період російської окупації Херсона зникли безвісти близько 400 людей, деякі з них загинули у в’язницях. “У нас є свідчення про те, що тіла людей виносили з в’язниць у чорних пакетах, оцінити загальну кількість загиблих поки що складно”, – розповів юрист.

До катівень потрапляли ті, хто мав стосунок до українських державних органів, активісти, журналісти, держслужбовці та вчителі. Були й такі, кого затримували на вулиці.

Ув’язнених били, катували електричним струмом, опускали голову у воду, щоб не було можливості дихати. Також ув’язнених змушували вчити та декламувати проросійські гасла, вірші та пісні.

Читайте також: “Змушували ходити в туалет на українську військову форму”: Володимира з Пісків-Радьківських забрали до підвалу через шеврон

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях.

Також стало відомо, що 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter