Російському генерал-лейтенанту заочно загрожує довічне за наказ знищити Маріуполь та штурмувати “Азовсталь”

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт стосовно командувача 8 гвардійською загальновійськовою армією Південного військового округу збройних сил РФ, якому закидають умисні дії з метою зміни меж території або державного кордону України, що призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, а також ведення агресивної війни. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора та ГУР МОУ

Імені підозрюваного в повідомленні не вказують, але в Головному управлінні розвідки Міноборони раніше публікували дані російського генерал-лейтенанта Андрія Мордвичева.

Його фото та світлини підозрюваного, опубліковані слідчими, схожі. Розвідники називали його “катом, який без розбору руйнує міську інфраструктуру і вбиває мирних жителів Маріуполя”. 

Слідчі встановили, що Мордвичев, перебуваючи в командних пунктах російської армії в Маріуполі, селищі міського типу Мангуш, Нікольське, Старий Крим, селах Кальчик, Шевченко, Жовтневе та Приазовське, планував, координував і керував військовими формуваннями, віддаючи накази щодо обстрілів цивільних та окупації Донеччини.  

Закидають Мордвичеву й участь у плануванні повного захоплення оточеного Маріуполя і штурму металургійного комбінату “Азовсталь”, де на той момент були українські військові та цивільні. На територію комбінату російські військові скидали, зокрема, запальні снаряди та сотні тонн авіабомб. 

По центру територія “Азовсталі”. Фото: Maxar Technologies

Раніше підозру за командування штурмом “Азовсталі” отримував депутат російської Держдуми Адам Делімханов. Мордвичев, як вважають слідчі, брав участь у нараді з ватажком російських терористів на Донеччині Денисом Пушиліним і головою Чеченської республіки Росії Рамзаном Кадировим, під час якої й планували захоплення міста та території заводу.  

“Підозрюваний узгоджував дії підпорядкованих формувань щодо посиленого штурму підприємства і вбивства керівного складу українських військових підрозділів”, – додають слідчі. 

Тільки за статтею щодо зазіхання на територіальну цілісність і недоторканість України Мордвичеву в разі визнання його винним судом загрожує від 15 років за ґратами до довічного.

Судитимуть російського військового високопосадовця, ймовірно, заочно, адже нині він переховується від слідства. 

Нагадаємо, що Донеччина є одним з найбільш постраждалих унаслідок російського вторгнення в Україну регіонів. Із 24 лютого минулого року по 12 квітня 2023-го російські військові вбили там 1464 цивільних людини та зруйнували повністю деякі міста. 

Досі неможливо встановити кількість загиблих в окупованому Маріуполі, де російська влада робить усе, щоб приховати ці дані, зносячи багатоповерхівки з тілами загиблих усередині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter