Російського військового підозрюють у навмисному вбивстві двох цивільних чоловіків у Бучі

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Головне слідче управління Національної поліції України повідомило про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в умисному вбивстві цивільних на Київщині, росіянину Валентину Манзирову.

Текст підозри оприлюднив Офіс генпрокурора.

Окупант Валентин Манзиров. Фото: соцмережі

Манзиров – випускник Чібілінської ЗОШ Улаганського району. Після закінчення школи у 2017 році служив у лавах військово-повітряних сил у Республіці Карелія. Із 2019 до 2022 року служив за контрактом у загоні спеціального призначення “Кузбасс” у Кемеровській області. У складі цього підрозділу незаконно вдерся в Україну. Після повернення з Київщини Валентин працює  інспектором у відомчій охороні уряду міста Москви.

За даними слідства, у березні 2022 року Манзиров незаконно перебував у Бучі Київської області. Разом з іншими окупантами він контролював сектор, що частково охоплював вулицю Антонія Михайловського і перехрестя з вулицею Тячівська. ZMINA детально розповідала про цей випадок, який уперше став відомий широкому загалу завдяки тексту The New York Times.

Ввечері 27 березня 2022 року Манзиров незаконно затримав на блокпосту місцевого мешканця Олександра Кривенка. За словами сина Олександра, його батько захоплювався моделюванням. Останніми роками був керівником гуртка Ірпінського центру позашкільної освіти “Судномоделювання”. П’яний Манзиров затримав чоловіка, бо захотів “продовження свята” і під дулом автомата повів його до сусідів. Він мав попросити в них випивки для окупанта. 

Вони прийшли до помешкання екснардепа Олександра Ржавського, який, за словами журналіста Олександра Швеця, мав проросійські погляди та був скептично налаштований щодо загроз із боку РФ. 

Манзиров почав вимагати у Ржавського алкогольні напої та хотів разом з ним випити. Ржавський заявив, що алкогольних напоїв не має і не вживає у зв’язку з Великоднім постом. Розлючений Манзиров увірвався до помешкання і, коли знайшов на кухні алкоголь, зі злості почав прицільно стріляти з автоматичної зброї в чоловіків. Він здійснив щонайменше три постріли в Кривенка та чотири постріли у Ржавського, які перебували в холі будинку. Від отриманих поранень чоловіки померли на місці.

За скоєний злочин Манзирову загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

Нагадаємо, що українські правоохоронці висунули ще одну підозру російському військовому з Псковської області Денису Монахову. Цього разу – за умисне вбивство жінки в Бучі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter