Російського снайпера Чингіса Дамбаєва засудили до 12 років в’язниці, наразі він оголошений у розшук

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

27 березня, у понеділок, Києво-Святошинський районний суд Київщини засудив до 12 років увʼязнення російського військового Чингіса Дамбаєва. Його визнали винним за ч. 1 ст. 438 ККУ “Порушення законів та звичаїв війни”. Це максимальний термін, який передбачає ця частина статті, і саме про таке покарання просила суд прокуратура. 

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

Чингіс Дамбаєв

У звʼязку тим, що Дамбаєва обміняли у квітні 2022 року, спеціальне судове провадження здійснювалося за відсутності обвинуваченого. Російського військового оголосили в розшук.

Засуджений – снайпер-розвідник, уродженець села Цаган-Ола Забайкальського краю РФ.

За даними слідства, 8 березня 2022 року приблизно о 14:30 поблизу села Бузова, що на Київщині, Дамбаєв, який був у стані алкогольного спʼяніння, погрожуючи зброєю, зупинив автівку з евакуаційної колони. В ній було подружжя з двома дітьми.

Погрожуючи гвинтівкою, окупант наказав чоловікові вийти з машини та роздягтися вище поясу. Оглянувши тулуб і руки, російський військовий побачив у цивільного татуювання зеленого кольору у вигляді черепа й ока, за що той звинуватив чоловіка у використанні нацистської символіки й ударив його прикладом від автомата по голові.

Після цього Дамбаєв прицілився з наміром вистрілити, однак, як ідеться у вироку, “злочин не було закінчено з причин, які не залежали від його волі”.

“Сам факт діяння та причетність до нього обвинуваченого ніким не заперечуються та доводяться сукупністю доказів, свідченнями потерпілих, які допитані в судовому процесі, протоколами впізнання особи за фотознімками”, – сказала прокурорка.

Вона також просила визнати стан алкогольного спʼяніння російського снайпера-розвідника під час скоєння злочину обтяжувальною обставиною. 

Тим часом адвокат Дамбаєва Віктор Паєта просив суд “призначити покарання нижче від найнижчої межі встановленої санкції ч. 1 ст. 438 ККУ”, оскільки підсудний пішов на війну, бо нібито не зміг знайти роботу на батьківщині, а на його утриманні – дві маленькі дочки. 

“У зв’язку зі скрутним матеріальним становищем Дамбаєв після отримання середньої освіти не зміг отримати навіть середню спеціальну освіту, оскільки останній проходив строкову військову службу за призовом в армії Російської Федерації. Це дало йому можливість укласти контракт із військовою частиною Збройних сил РФ, тим самим забезпечити більш-менш належний рівень доходу своєї сім’ї”, – зазначив адвокат.

Зрештою Дамбаєва засуджено до 12 років позбавлення волі. Строк відбування покарання рахуватиметься з дня його фактичного затримання. 

Нагадаємо, що на початку березня на Чернігівщині суд визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни ще одного російського військового. Солдата засудили за пограбування цивільних до 12 років ув’язнення.

Слідчі на суді довели, що росіянин погрожував застрелити хлопця та дівчину, якщо вони не виконуватимуть його вказівок. Засуджений змусив їх віддати мобільний телефон Iphone 11 Pro Max, ноутбук Apple Mac Book Air 13 та 11 тисяч доларів США. Суд ухвалив обвинувальний вирок заочно. 

Читайте також: Воєнні злочинці в Україні: скількох росіян та за що засудили за рік повномасштабного вторгнення

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter