Російського полковника підозрюють в обстрілах населених пунктів у Харківській області

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Харківська обласна прокуратура заочно оголосила підозру у порушенні законів та звичаїв війни полковнику, заступнику командира 18 мотострілецької дивізії 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу Олександру Лазарєву. Він віддав наказ обстріляти населені пункти Харківщини, внаслідок чого постраждали місцеві жителі. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Російський полковник Олександр Лазарєв, СБУ

За даними слідства, орієнтовно 28 квітня 2024 року Олександр Лазарєв обійняв посаду старшого оперативної групи 18 мотострілецької дивізії, куди входив 9 мотострілецький полк. На цій посаді він віддавав накази обстрілювати населені пункти Харківщини Малинівку і Коробочкине. Окупанти робили обстріли з території України, зокрема сіл Чкаловського та Гракового. Правоохоронці встановили щонайменше чотири таких епізоди.

22 квітня 2024 року за наказом Лазарєва окупанти обстріляли з РСЗВ “Град” село Малинівку Харківської області, внаслідок чого один чоловік загинув, ще двоє зазнали поранень.

З 8-го по 28 травня 2024 року окупанти здійснювали обстріли села Коробочкиного, чим пошкодили житлові будівлі, а 28 травня поранили мирного мешканця.

11 червня 2024 року полковник наказав знову обстрілювати з РСЗВ “Град” село Малинівку, цього разу загинув цивільний.

У період цих обстрілів на території вказаних населених пунктів Сил оборони України не було. Це свідчить проте, що російський полковник цілеспрямовано віддавав накази на знищення населених пунктів Харківщини та розумів, що постраждає цивільне населення. Що є прямим порушенням норм міжнародного права.

Нагадаємо, що через російські обстріли Харківщини з області евакуювали вже майже 12 тисяч людей. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter