Російські ЗМІ поширили дипфейк, у якому Олексій Данілов натякає на причетність України до теракту в “Крокус Сіті Холі”

Дата: 23 Березня 2024
A+ A- Підписатися

На російському телеканалі НТВ поширили дипфейкі Методика синтезу зображення людини, яка базується на штучному інтелекті. Використовується для поєднання і накладення одних зображень та відео на інші зображення або відеоролики., у якому секретар РНБО України Олексій Данілов нібито натякає на причетність України до організації стрілянини в підмосковному “Крокус Сіті Холі” 22 березня, де загинуло понад 100 людей.

Про це повідомили в Центрі протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки і оборони.

Наслідки пожежі у “Крокус Сіті Холі”

Російські пропагандисти з телеканалу НТВ оприлюднили фейкове відео з Олексієм Даніловим, намагаючись переконати глядачів, що Україна причетна до теракту.

Чи весело сьогодні в Москві? На мою думку, дуже весело. Хочеться вірити, що такі “весело” ми будемо влаштовувати їм частіше“, – нібито каже Данілов.

Як зазначають у Центрі протидії дезінформації, якість дипфейку дуже низька, адже міміка та мовлення Данілова на відео не збігаються.

Для створення цього фейку вони використали кадри з телемарафону за 16 березня. Також вони замінили гостя, начальника ГУР Кирила Буданова, на фейкове відео з Олексієм Даніловим, – йдеться в повідомленні.

Скриншот фейкового відео НТВ

Тим часом у ГУР кажуть, що цей російський фейк готували заздалегідь і він має достатньо якісне графічне виконання.

“Зазвичай російські дипфейки – навіть ті, які використовувалися офіційними пропагандистськими каналами – були підготовлені у значно гіршій якості”, – зазначив представник розвідувального відомства Андрій Юсов у коментарі для “Детектора медіа”.

Відомо, що у підмосковному місті Красногорську увечері 22 березня в концертному залі музичного центру “Крокус Сіті Хол” кілька людей в камуфляжі здійснили стрілянину. Згодом там спалахнула пожежа.

Як повідомляють російські ЗМІ, у партер концертного залу ввірвалися троє людей у камуфляжі та відкрили стрілянину по натовпу. Після цього вони кинули гранату або запальну шашку, внаслідок чого почалася пожежа.

Згодом російський Слідчий комітет повідомив, що внаслідок нападу на “Крокус Сіті Холл” загинули 133 людини.

Разом з тим, Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення в нібито причетності Києва до теракту, про що натякали деякі російські посадовці. У відомстві наголосили, що цей теракт є планованою провокацією російської влади для нагнітання антиукраїнської істерії.

Нагадаємо, у березні поточного року Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) на тлі поширення у світі небезпечних дипфейків закликала захищати право на інформацію за допомогою спеціальних законодавчих і регулятивних заходів й через впровадження відповідних технічних норм у медіа та на цифрових платформах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter