Боротьба з дипфейками: “Репортери без кордонів” оприлюднили чотири рекомендації

Дата: 08 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) на тлі поширення у світі небезпечних дипфейківі Методика синтезу зображення людини, яка базується на штучному інтелекті. Використовується для поєднання і накладення одних зображень та відео на інші зображення або відеоролики. закликала захищати право на інформацію за допомогою спеціальних законодавчих і регулятивних заходів й через впровадження відповідних технічних норм у медіа та на цифрових платформах.

Рекомендації розмістили на сайті RSF.

Джерело: rsf.org

Зокрема, експерти запропонували таке:

  • встановити кримінальне покарання для будь-якої особи чи організації, які створюють або поширюють дипфейки з наміром обману або маніпулювання іншими;
  • зобов’язати окремих осіб та організації, які розробляють або надають доступ до генеративних систем штучного інтелекту (ШІ), вживати всіх необхідних технічних заходів для запобігання прямому чи непрямому використанню їхніх систем для створення дипфейків та нести юридичну відповідальність за невиконання цієї вимоги;
  • розробити технічні стандарти для медіа та цифрових платформ, що гарантуватимуть визначення походження аудіовізуального контенту;
  • журналісти та медіа мають підтримати чітке та прозоре розмежування між автентичним і штучним аудіовізуальним контентом, а також віддавати перевагу використанню автентичних кадрів і записів для відображення реальних подій, як того вимагає Паризька хартія про ШІ та журналістику.

Відповідальний офісу RSF з питань штучного інтелекту та глобальних питань Артур Грімонпонт заявив, що небезпечні дипфейки загрожують здатності людей довіряти всій інформації. Їх поширення може викликати підозри щодо автентичності всього контенту, включно з журналістським.

“Така ситуація була б небезпечною для демократії, особливо під час виборів. Ефективна боротьба з дипфейками вимагає дій на всіх рівнях, від їх створення до розповсюдження, зокрема за допомогою закону”, – сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що китайська компанія за допомогою ШІ згенерувала клон реальної українки, який у соцмережах видає себе за росіянку та розповідає про любов до Китаю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter