Російські військові відбирають у енергодарців документи й обіцяють віддати 9 травня, зганяючи людей на “святкові заходи”

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Енергодарі російські військові намагаються провести заходи зі святкування так званого “дня перемоги” та створити картинку для пропагандистських сюжетів, а тому відбирають у місцевих мешканців документи, обіцяючи віддати їх 9 травня. 

Про це повідомили в Запорізькій ОВА.

Російські військові перекривають вулиці в Енергодарі напередодні 9 травня. Фото: телеграм-канал Енергодар

Документи, зокрема паспорти та водійські права відбирають у людей, яких просто зупиняють на вулиці. Про таку тактику окупантів напередодні розповідали у місцевих телеграм-каналах. 

Урочистості до 9 травня в Енергодарі російські військові називають не парадом, а акцією “Безсмертний полк”. 

“Але це справи не міняє: для того, аби провести пабєдобєсний захід перекривають рух у частині міста та виїзди з дворів”, – кажуть запорізькі посадовці. 

Неподалік від Енергодару у Кам’янці-Дніпровській громаді російські військові змушують мешканців прийти на роботу 9 травня, щоб ті взяли участь у “святкуванні”. 

Відомо, що з 19-ї години 8 травня і до 5-ї години 10 травня на всій території Запорізької області запровадили безперервну комендантську годину. Зробили це, аби убезпечити людей від ймовірних провокацій російських військових.

Мер Енергодара Дмитро Орлов вже закликав містян утримати як від участі в масових акціях, так і від будь-якого виходу з дому:

“В найближчі кілька днів не виключена можливість провокацій і силових заходів, під час яких можуть постраждати мирні мешканці. По можливості утримайтеся від перебування на вулицях і виїздів на природу. Подбайте про власну безпеку! Пройде небагато часу і ми разом, багатотисячним містом, відсвяткуємо Перемогу у звільненому Енергодарі!”

У Головному управлінні розвідки Міноборони вважають, що цьогоріч центром “святкування” 9 травня на окупованих територіях російські військові хочуть зробити Маріуполь. Для цього у місті займаються відновленням радянських пам’ятників та, ймовірно, збираються провести парад з колоною “полонених”. За них хочуть видати переодягнених у форму українських захисників чоловіків, яких тримають у фільтраційних таборах регіону.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter