“Готуються до побєдобєсія”: російські військові “приводять до ладу” радянські пам’ятники у Маріуполі

Дата: 06 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі російські військові, ймовірно, готуються до проведення параду на 9 травня та займаються відновленням радянських пам’ятників у місті. 

Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Фото: телеграм-канал Петра Андрющенка

За останні дні, за словами посадовця, “привели до ладу” пам’ятник Жертвам фашизму з вічним вогнем на вулиці Лавицького, монумент Комсомольської слави на проспекті Адмірала Нахімова, знак “ленінському комсомолу” в Приморському районі, що зняли з відповідного держреєстру, а також відновили пам’ятні таблички російською мовою. 

“Сакральні місця для шабашу побєдобесія готові. На фоні знищеного міста та голодних людей все це виглядає цинічним святом на кістках”, – каже Андрющенко. 

Міська влада Маріуполя з початку квітня говорить про плани російських військових провести парад до 9 травня у місті. Попри заперечення цих планів з боку окупантів, про це нещодавно також говорили українські розвідники.

Фото: телеграм-канал Петра Андрющенка

У Головному управлінні розвідки Міноборони кажуть, що саме Маріуполь цього року хочуть зробити центром “святкування”, й для організації у зруйноване місто навіть приїжджав перший заступник голови адміністрації президента Росії, відповідальний за питання внутрішньої політики РФ Сергій Кирієнко, який віднедавна став новим кремлівським куратором питань щодо ОРДЛО.

Нині у Маріуполі активно розбирають завали на центральних вулицях, а до робіт залучають місцевих, які фактично працюють за їжу. На параді 9 травня у місті, за даними Андрющенка, хочуть провести колону “полонених”. За них хочуть видати переодягнених у форму українських захисників чоловіків, яких тримають у фільтраційних таборах регіону.

Нагадаємо, що з 2015 року в Україні 8 травня відзначають День пам’яті та примирення. Саме у цей день 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини.

9 травня відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter