Російські військові через шахрайські схеми викрадають у маріупольців гроші та виманюють персональні дані

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі російські військові через шахрайські фінансові операції забирають у людей гроші та виманюють персональні дані.

Про це розповіли радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко та Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Черга до так званого “пенсійного фонду”, відкритого окупантами у Маріуполі, де збирають персональні дані людей. Фото: телеграм-канал Петро Андрющенко

У Маріуполі під контролем загарбників запрацювали так звані “обнал-банкомати”. Один з таких розмістили у приміщенні колишнього магазину АТБ в Лівобережному районі, де люди можуть обміняти безготівкові кошти на готівку по курсу 2 до 1, але й для цього треба користуватись послугами “правильної людини”. Фактично у маріупольців забирають половину від суми.

“Обнал відбувається шляхом переведення коштів з карткового рахунку через мобільні застосунки наших банків, зокрема через Приват 24. Виникає питання, як і звідки готівкова гривня, і хто та людина, що співпрацює з окупантом, але впевнений, що СБУ окремо контролює таку ситуацію”, – зазначає Андрющенко. 

Також у місті почали активний збір персональних даних містян на базі так званих “пенсійного фонду та соціальних служб”. Один з таких центрів працює в приміщенні Центрального відділку поліції.

“Під час “реєстрації” окупанти виманюють дані не лише про особу та її майно, але й родичів. Існує загроза, що ці дані можуть використовуватися рашистами для пошуку людей, шантажу, вербування та вимагання грошей з близьких, які виїхали або мешкають за межами Маріуполя”, – каже Денісова. 

Збором персональних даних російські військові займаються не тільки у Маріуполі. Раніше в Енергодарі на Запоріжжі окупанти почали схожу процедуру й виманювали дані у тамтешніх пенсіонерів, обіцяючи виплатити по 10 тисяч російських рублів “допомоги” до великодніх свят.

Нагадаємо, що нині у Маріуполі залишилось приблизно понад 100 тисяч мешканців. Живуть вони без централізованого водопостачання та каналізації, укриваються у підвалах, де поряд з ними знаходяться тіла померлих, не мають достатньої кількості води, харчів та медикаментів.

Міська влада описує умови життя у Маріуполі як середньовічні та прогнозує початок епідемій холери та дизентерії через антисанітарію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter