Російські війська обстріляли будинки цивільних на Житомирщині, Харківщині, Сумщині та Луганщині: є загиблі

Дата: 09 Березня 2022
A+ A- Підписатися

За минулу добу, 8 березня, російські окупанти на Миколаївщині, Житомирщині, Сумщині, Харківщині та Луганщині обстріляли приватні будинки. Внаслідок цього загинули десятки людей. 

Про це повідомили в ДСНС. 

Наслідки обстрілів у місті Малин. Джерело: ДСНС

На Житомирщині окупанти обстріляли місто Малин: на вулиці Вокзальній внаслідок авіаційного удару зруйновано сім приватних одноповерхових житлових будинків, загинуло п’ять осіб, з них двоє дітей 2021 року народження. Пошуково-рятувальні роботи в місті не припиняють. 

Також авіаудару зазнав гуртожиток у Житомирі. Під завалами знайшли тіло однієї людини, а ще двох урятували. Пізніше на території гуртожитку виникла пожежа, яку рятувальники продовжують гасити досі. Загоряння трапилося на другому та третьому поверхах. На місці працюють п’ять одиниць техніки та 34 рятувальники. 

Обстріляли російські окупанти й місто Лебедин на Сумщині. Там на вулиці Шевченка поцілили в житлові будинки, два з яких залишилися зруйнованими. З-під завалів вдалося врятувати п’ять осіб, зокрема дві дитини. 

Ситуацію на Харківщині в ДСНС описали як напружену. Щонайменше три некерованих авіабомби скинули на невеличке село Дінець Слобожанської громади. Одна з них влучила у фундамент двоповерхового приватного будинку на вулиці Діденка, внаслідок чого будівля зруйнувалася миттєво. На щастя, трьом людям вдалося самостійно вибратися з-під завалів, а ще одну витягли рятувальники.

Наслідки обстрілів у місті Дінець. Джерело: ДСНС

Згодом у селі під завалами відшукали тіла двох загиблих людей, серед яких семирічна дитина.

“Виходячи з географії авіаударів, у небезпеці перебувають усі громадяни, незалежно, чи мешкають вони в мегаполісі, чи в приватній оселі десь у далекому селі. Зрозуміти логіку ворожих бомбардувань неможливо”, – констатують рятувальники. 

Загалом у країні протягом доби підрозділи ДСНС здійснили 266 виїздів, зокрема 190 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури. Врятувати вдалося 18 осіб. Також піротехніки знешкодили 85 вибухонебезпечних предметів.

У Закарпатській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях ДСНС у співпраці з Червоним Хрестом та органами місцевої влади розгорнули 74 намети для обігріву та приймання громадян: від початку їхнього функціонування допомогу там надали 168 тисячам осіб.

Для забезпечення аварійного електроживлення об’єктів соціальної сфери використали 14 генераторів, з яких вісім для лікарень. Рятувальники також підвозять технічну воду мешканцям різних регіонів: 

  • Запорізька область – 49 тонн;
  • Донецька – 34 тони;
  • Луганська – 16 тонн;
  • Закарпатська – 9 тонн;
  • Одеська – 4 тонни.

Від іноземних партнерів українські рятувальники за добу отримали 15 пожежно-рятувальних автомобілів та шість автомобілів гуманітарної допомоги з пожежно-рятувальним майном.

Нагадаємо, що Рада ООН із прав людини створила незалежну комісію для розслідування порушення прав людини під час військової агресії Росії, а до України вже виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Українські громадські та урядові організації нині зафіксували всі типи воєнних злочинів з боку Росії.

Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter