Російські силовики затримали радянського дисидента Олександра Скобова

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії силовики затримали радянського дисидента та публіциста Олександра Скобова. 

Про це розповів правозахисник Юлій Рибаков виданню “Фонтанка”. 

Фото: Форум вільної Росії

Олександру Скобову 66 років.

Радянська влада почала переслідувати його, коли чоловіку було 19 років. Скобова кілька разів поміщали до психіатричної лікарні, де катували за “антирадянську агітацію”. Дисидент був одним з фігурантів останньої в СРСР справи за такими звинуваченнями. 

Вже в РФ він критикував Путіна та його політику, зокрема щодо Чечні. У 2014-му публіцист розмістив у власному блозі текст, у якому звинуватив російського керманича в збитті малайзійського “боїнга” над Донеччиною, а за кілька днів після цього на Скобова напали з ножем на вулиці невідомі. 

Затримання Скобова у 2024 році, ймовірно, пов’язане зі звинуваченнями у “виправданні тероризму”, але офіційно силовики ситуацію поки не коментували. Напередодні чоловіка внесли до списку так званих “іноземних агентів” у РФ, втім він публічно повідомив, що не тавруватиме себе на вимогу влади. 

У Росії сьогодні фашизм, я бачу всі його ознаки… Думаю, зараз каральна психіатрія розвиватиметься – поки не звалиться режим. Режим може еволюціонувати лише в одному напрямку – до більшого звірства. І він із задоволенням переймає радянські практики”,казав публіцист в одному з інтерв’ю незадовго до затримання. 

Під час затримання російські силовики не дали Скобову взяти ліки проти діабету. 

Нагадаємо, що нещодавно в РФ правозахисника Олега Орлова засудили за те, що назвав режим Путіна фашистським.

Російські силовики вважали “гостре відчуття справедливості” в Орлова симптомом розладу психіки та хотіли провести йому експертизу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter