Російські силовики занесли до списку екстремістів 90-річну послідовницю “Свідків Єгови”

Дата: 30 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Росії до списку людей, причетних до екстремізму або тероризму, занесли 90-річну послідовницю вчення “Свідків Єгови”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

90-річна Рима Ващенко – жителька російського міста Невинномиськ. До пенсії жінка працювала вчителькою фізики, а за версією російських слідчих, вона й інші учасники релігійного руху збиралися разом, щоб вивчати заборонену сектантську літературу та обговорювати інші релігії. Окрім Ващенко, до списку потрапили сім її одновірців з місцевої громади, більшість із яких старші за 70 років. 

Відомо, що люди, яких російська влада занесла до так званого списку екстремістів, мають через це проблеми з банківськими рахунками, зокрема вони можуть здійснювати тільки операції з отримання та витрачання заробітної плати в розмірі не більш ніж 10 000 рублів на місяць з розрахунку на кожного члена сім’ї. Також вони можуть витрачати пенсії, стипендії, допомоги, соціальні виплати й з цих грошей сплачувати штрафи чи обов’язкові платежі.

Кримінальну справу проти “Свідків Єгови” в Невинномиську завели ще в січні 2020 року. Наразі російський Слідчий комітет перевіряє переклади Біблії, вилучені в релігійної громади. Раніше російські експерти вже знаходили ознаки екстремізму у 29-му вірші 36-го псалма Давида, що входить до Старого Завіту.

Нагадаємо, що тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “Свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території. У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

На початку червня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму переглянув вирок послідовникові “Свідків Єгови” Артему Герасимову, якого звинувачують в організації діяльності релігійної спільноти, забороненої в РФ, та замінив багатотисячний штраф позбавленням волі на шість років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter