Російські пропагандисти створили понад десяток копій заблокованих сайтів, щоб обійти санкції

Дата: 21 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни створили понад десяток копій пропагандистського каналу RT іншими мовами, щоб уникнути обмежень: наразі медіа заблоковане на території Євросоюзу через санкції.

Про це пише Politico з посиланням на дослідження Інституту стратегічного діалогу.

Фото: Міша Фрідман/Getty Images

Дослідники виявили 12 точних копій заблокованих німецької та іспанської версій RT, переважно німецькою та іспанською мовами, чиї ІР-адреси вказують на належність до кремлівських організацій.

Водночас ще п’ять сайтів з контентом RT не були зареєстровані на серверах, пов’язаних з Росією. Ще понад 110 новинних агрегаторів публікували пропагандистські новини разом з матеріалами західних інформагенцій. Усі ці ресурси доступні в ЄС.

Також RT активно просуває сайти-копії в соцмережах: посилання на іспанськомовні версії були поширені у твіттері понад 450 тисяч разів протягом лютого-червня, у фейсбуку з’являлися в понад 1,2 тисячі публічних груп, а це — десятки мільйонів користувачів.

У дослідженні наголошується, що така стратегія дозволила RT охопити своїм контентом мільйони людей у Євросоюзі. Це ставить під сумнів ефективність стратегії ЄС з протидії кремлівській дезінформації.

Після запиту Politico Гугл перестав видавати частину сайтів-клонів RT у пошуку, а Твіттер заявив, що припинив просування всіх дописів, пов’язаних з російськими державними ЗМІ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що твіттер та ютуб ігнорують запити України на видалення контенту, який містить російську пропаганду та мову ненависті щодо українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter