Російські пропагандисти поширили фейк про загибель нібито мобілізованого до ЗСУ підлітка

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російські пропагандисти поширили фейк про загибель на фронті начебто першого мобілізованого до 103 бригади ТрО 17-річного сироти Володимира Сачали з Львівщини. Насправді військовому було 26 років, він не був сиротою і служив у 24 бригаді.

Про це пише Укрінформ, посилаючись на слова начальника Служби в справах дітей Львівської ОВА Володимира Лиса.

Скриншот з російського пропагандистського ресурсу

Так, російські пропагандистські медіа та групи в соцмережах поширили інформацію, що нібито менш як тиждень тому до 103 бригади тероборони після кількох місяців базової військової підготовки в таборі “Гаймадацкая сечь”, мобілізували 17-річного Володимира Сачалу. Проте в Україні такого табору не існує, а є лише навчально-виховний центр “Гайдамацька Січ”.

Укрінформ зʼясував, що Володимир Сачала народився в селі Оселя Яворівського району 13 серпня 1997 року. Неповну середню освіту здобув в Оселівському ЗЗСО І–ІІ ступенів, далі вступив до Художнього училища ім. Й. Станька, що в селищі міського типу Івано-Франкове. Там здобув професію столяра-верстатника деревообробних верстатів. 

Після закінчення училища у 2017 році хлопець пішов служити в армію, а після звільнення працював столяром в Івано-Франковому та їздив на заробітки, щоб допомагати родині.

Він не був сиротою. За словами Лиса, в Єдиній інформаційно-аналітичній системі “Діти”, яка веде облік по всій Україні, сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, із прізвищем Сачала немає взагалі.

“База працює з 2006 року, і навіть якби він був 26-річним сиротою, то дані б збереглися. Росіяни пишуть, що він “вихованець дитбудинку”, посилаючись на якогось директора Чикеля – я за всі свої роки роботи в службі про такого директора не чув”, – пояснив начальник Служби в справах дітей Львівської ОВА.

У січні 2023 року Володимир Сачала знову встав на захист України. Він служив у складі 24 бригади. 28 листопада внаслідок мінометного обстрілу в районі населеного пункту Дружба чоловік дістав поранення, несумісні з життям. Поховали захисника в рідному селі 4 грудня.

Володимир Сачала. Фото: Укрінформ

Нагадаємо, що самі російські окупанти дійсно займаються мілітаризацією дітей. Приміром, у тимчасово окупованому Криму росіяни організували навчання військової справи для українських дітей, зокрема з тих регіонів, що окуповані після початку повномасштабного вторгнення. Йдеться про підлітків віком 14–15 років. Загалом у “навчаннях” узяли участь близько 230 дітей, з яких 70 – з окупованих після повномасштабного вторгнення регіонів України.

“Юнармія” перебуває під санкціями США, України та кількох інших країн.

Участь в організації добровільна, утім, як зазначають правозахисники “Крим SOS”, дітей та адміністрації шкіл зобов’язують приєднуватися різними способами. На сайті організації вказано, що наразі її членами є понад 1 мільйон дітей, 30 тисяч з яких – із Криму. 

Крім того, у жовтні цього року в російському місті Нижній Новгород школярам з Виїзнівської середньої школи привели на урок терориста ПВК “Вагнер” Олександра Расправіна, якого двічі судили за побиття людей до смерті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter