Російські правозахисники отримали записи з нагрудних камер тюремників, які катують Навального

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний проєкт Gulagu.net отримав ролики з нагрудних камер працівників виправної колонії у Володимирській області, які займаються фальсифікацією рапортів, щоб відправляти опозиціонера Олексія Навального до штрафного ізолятора.

Захисники політика кажуть, що в такий спосіб його катують, адже з минулого року в ШІЗО той опинився вже 11 разів. Водночас у політика досі є проблеми зі здоров’ям унаслідок отруєння “Новачком”, організованого владою РФ. 

Ролик опублікували в телеграм-каналі Gulagu.net. 

За два роки, які Навальний перебуває за ґратами, умови його утримання постійно погіршують: спочатку не видавали зимового взуття та одягу, потім перестали передавати листи від дружини й весь цей час тиснуть психологічно. 

Вперше на пів місяця до ШІЗО опозиціонера відправили за засукані рукави на одязі ще в серпні минулого року – саме момент фіксації цього “порушення” потрапив на запис. 

“Знову порушуємо”, – каже на відео голос співробітника В. В. Зеленцова

Навальний пояснює та демонструє Зеленцову, що засукав рукави, бо йому видали форму не за розміром, але той не зважає на це. 

“Другий момент: сиділи, нічим не займалися. О котрій у вас перерва?” – продовжує Зеленцов. 

На цьому моменті відео обривається. 

Із 12 серпня до сьогодні Навального поміщали до ШІЗО щонайменше 11 разів й щоразу робили це за надуманими чи абсурдними причинами. До прикладу, ювілейний раз його відправили до ШІЗО 31 грудня 2022-го – за те, що вмивався не в той час, коли потрібно.

Правозахисники з Gulagu.net не кажуть, звідки в них ролики з нагрудних камер працівників виправної колонії, однак раніше їм уже вдавалось отримувати такі матеріали.

Декілька років тому вони вивезли з Росії Сергія Савельєва, який із собою вивіз архів із 40 гігабайтами доказів тортур і зґвалтувань у російських тюрмах. Опрацьовуючи той архів, двоє експертів звернулися по психологічну допомогу. 

Тепер правозахисники вимагають, щоб російська влада відправила до колонії, де тримають Навального, перевірку та врегулювала порушення. 

“Якщо через місяць ми побачимо, що російська влада без нашої допомоги не може зробити цього, нам доведеться показати світові новий архів, як це ми зробили восени 2021 року”, – попереджають вони. 

Соратники Навального, поки того катують в ув’язненні, збирають дані щодо людей, причетних до цього, та публікують їх у відкритому доступі. 

Нагадаємо, що незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну донька Навального Дар’я отримала замість батька премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова.

У своїй промові тоді дівчина наголосила, що не розуміє, чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter