Російські олігархи приховують свої інвестиції на Заході та обходять санкції через офшори на острові Мен

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російські олігархи, які перебувають під західними санкціями через неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну, змогли вивести сотні мільярдів доларів і приховати західні інвестиції за допомогою мережі офшорів на острові Мен в Ірландському морі. 

Про це йдеться у розслідуванні видання The Wall Street Journal.

На фото: Сергій Чемезов, Володимир Путін та Алішер Усманов

Серед тих, хто скористався цією схемою, журналісти ідентифікували олігархів Алішера Усманова, голову “Ростеху” Сергія Чемезова, депутата Держдуми Андрія Скоча та речника Володимира Путіна Дмитра Пєскова.

Розслідувачі дійшли висновку, що зареєстрована на острові Мен компанія Bridgewaters допомагає російським олігархам обходити західні санкції, приховувати свої активи та інвестиції.

Повідомляється, що Bridgewaters створила цілу “корпоративну імперію”. Вона включала інвестиції в американські технологічні компанії, такі як Meta Platforms, Twitter та Airbnb, компанію, яка продає російському уряду апаратуру для спостереження і стеження, а також нерухомість у європейських країнах.

Як пише WSJ, саме за допомогою спеціально організованих Bridgewaters компаній банк ВТБ інвестував близько 300 млн доларів через DST Global у Twitter та китайського ретейлера JD.com.

За даними видання, мережею офшорів користувалися родичі члена російського парламенту Андрія Скоча, керівника “Ростеху” Сергія Чемезова та прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова. Так, до прикладу, 2014 року Bridgewaters створила компанію для зберігання 1 млн доларів Тетяни Навки, яка стала дружиною Пєскова у 2015 році.

Крім того, мережа офшорів допомогла олігарху Алішеру Усманову приховати факт володіння літаком Airbus A340 вартістю понад 350 млн долав. Він вилетів з Мюнхена до Узбекистану невдовзі після того, як ЄС заборонив польоти російськими літаками, і через кілька годин після того, як ім’я олігарха було додано в списки санкцій ЄС. Власником літака була офшорна компанія.

Представник транспортного регулятора Німеччини у розмові з журналістами зазначив, що на той момент “зв’язок літака з Усмановим був незрозумілий”, інакше “європейське небо було б для нього закрите, і він не зміг би злетіти”.

Через мережу Bridgewaters Усманову також вдалося інвестувати 175 млн доларів в американський лазерний стартап Quanery під час первинного розміщення акцій. Первинне публічне розміщення акцій проходило незадовго до початку російського вторгнення в Україну.

У Міністерстві фінансів США WSJ заявили, що “звичайно відстежують” діяльність Bridgewaters, але не надали подробиць.

Джерело журналістів, “знайоме з ситуацією”, сказало, що в Офісі з контролю за іноземними активами (OFAC), який займається реалізацією санкцій, не знали про частку Усманова в Quanergy.

Bridgewaters заявила, що діяла законно, а її керуючий директор Марк Віл сказав, що торік компанія припинила відносини з кількома клієнтами. Він відмовився розкривати подробиці, посилаючись на конфіденційність клієнтів. Віл додав, що Bridgewaters “не бере участі в ухиленні від санкцій”.

Представник Усманова сказав, що олігарх ніколи не намагався приховати свої активи та не зв’язаний з Кремлем. Він “категорично відкидає твердження”, що Усманов використав мережу підставних компаній.

“Нічого такого ніколи не відбувалося”, – додав представник російського олігарха.

Щоб встановити зв’язки російських олігархів та чиновників, журналісти проаналізували тисячі корпоративних документів із попередніх розслідувань Pandora, Paradise та Panama Papers. Видання також вивчило електронні листи, інвестиційні документи, реєстри акціонерів, корпоративні документи (загалом із 20 країн, включаючи США).

Нагадаємо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Відповідно до звіту проєкту KSE Institute, Росія завдала Україні понад 127 мільярдів доларів збитків. Зокрема, пошкоджено житлового фонду на 50,5 мільярда доларів. Лише за період з червня по серпень країна-терорист завдала збитків на понад 31 мільярд доларів. 

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і планує повне знищення України.

З 24 лютого до 23 жовтня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 16 150 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 6 347 загиблих і 9 776 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення на Сумщині, липень 2022 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter