Російські окупанти взяли під контроль радіочастоти та канали телебачення у чотирьох областях України

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові взяли під контроль низку радіочастот та телевізійних каналів у тимчасово окупованих Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях.

Про це йдеться у відповіді Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на запит Інституту масової інформації (ІМІ).

Херсонська телевежа. Джерело: radiomap.eu

Зокрема, у Бердянську Запорізької області окупаційні війська захопили приміщення та частоту 106,0 МГц, де раніше мовила радіостанція “Азовська хвиля” (ТОВ “ТРК “Азовська хвиля”). Зараз тут здійснюється мовлення державою-агресором, позивний “Свободный Бердянск”. Ліцензіат Нацради мовлення не здійснює.

У Мелітополі, Бердянську, Більмаку, Дніпрорудному, Токмаку Запорізької області захоплено багатоканальне ТБ. За інформацією Нацради, на каналах оператора цифрового ефірного телебачення “Зеонбуд” окупанти транслюють такі російські канали: “Первый канал”, “Россия 1”, “Россия 24”, “Россия К”, НТВ, “Пятый канал”, “Матч”, “Карусель” і три російські радіопрограми.

У Мелітополі на частоті 24 ТВК, що належить каналу “МТВ плюс” (ТОВ “ТРК “МТВ-ПЛЮС”) ретранслюється телеканал “Россия-24”. Як проінформували в Нацраді, “МТВ плюс” здійснює колабораціоністську діяльність та ретранслює програми держави-агресора.

У Луганській області в п’ятьох містах та селищах — Старобільськ, Сватове, Зоринівка, Широкий та Біловодськ — окупанти захопили багатоканальне ТБ. На каналах “Зеонбуда” росіяни транслюють такі канали: “Первый канал/Матч”, НТВ, “Пятый канал”, “Россия К”, “Карусель”, ОТР, ТВЦ, “Россия-1”, “Россия 24”, “Вести ФМ”, “Радио Маяк”, “Радио России”; “Спас”, СТС, “Домашний”, ТВ-3, “Пятница”, “Звезда”, “Мир”, ТНТ, “Муз-ТВ”; МХ-3, “Моя планета”, “Наука”, “Техно 24”, “Москва 24”, “Музыка первого”, “Луганск 24”.

На Харківщині в Куп’янському районі на частотах 91,0–92,0 МГц держава-агресор здійснює своє мовлення під позивним “Радио жизнь”; у Вовчанську та Чугуївському районі на частотах 90,0–91,0 МГц  веде своє мовлення під позивним “Харьков Z”.

У Херсоні окупаційні війська захопили частоту “Армії FM — військового радіо” (Центральна телерадіостудія МОУ) на 99,0 МГц і ведуть мовлення під позивним “Радио России”. Телеканал “ВТВ плюс” (ПП “ТРК ВТВ плюс”) здійснює колабораціоністську діяльність та висвітлює діяльність окупаційної влади на багатоканальному ТБ, повідомили у Нацраді.

Раніше регулятор повідомляв, що станом на 18 травня від початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року Україна втратила контроль над двома третинами мовників на тимчасово окупованих територіях.

Приблизно на цю ж дату понад 160 українських мовників припинили мовлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter