Російські хакери атакували судову систему України

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Державне підприємство “Інформаційні судові системи” опинилось під кібератакою російських хакерів. 

Про це повідомили на сайті відомства. 

Фото: GETTY IMAGES

Атакують хакери системи електронної пошти.

“Фахівці роблять все можливе для доступності сервісів”, – кажуть у підприємстві. 

Російські хакери не вперше атакують судову систему України. До прикладу, про одну з таких атак есбівці повідомляли ще у 2018 році. Тоді зловмисники розсилали електронні листи з вірусом, що були замасковані під бухгалтерські документи. Після відкриття вірусна програма з’єднувалась з контрольно-командними серверами, які мали, зокрема, російські IP-адреси.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на українські органи влади щомісяця вчиняють 20–50 мільйонів кібератак. Україну та країни НАТО кібератакують щонайменше п’ять хакерських угруповань: FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz та FrozenVista, частина з яких співпрацює з ФСБ та ГРУ Росії.

Втім, невідомо, яке угруповання стоїть за нинішньою атакою на судову систему. У нещодавньому звіті компанія Microsoft попереджала про активність угруповання Sandworm. 

Нагадаємо, що нещодавно в Україні оновили версії програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду. Це дозволило надсилати судові повістки та виклики в електронному варіанті, що економить державні кошти. Так, лише за пів дня зекономили 5 тисяч гривень. 

З минулого року українці можуть брати участь в електронному суді за допомогою “Дія.Підпис”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter