Російське міністерство оборони визнало, що обстрілює українців гіперзвуковими ракетами

Дата: 21 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Очільник міністерства оборони Росії Сергій Шойгу визнав, що для нападу на Україну РФ використовує гіперзвукові ракети “Кинжал”. 

Його слова цитує російське видання “РБК”. 

Ракету “Кинжал” представив Володимир Путін серед нових видів озброєнь у 2018 році. Тоді його слова проілюстрували комп’ютерним відео з ядерним нападом на резиденцію тогочасного президента США Дональда Трампа у Флориді. 

Раніше про використання росіянами гіперзвукових ракет вже казали як українські посадовці та військові, так й іноземні. До прикладу, за даними Командування Повітряних сил ЗСУ, окупанти нанесли два удари “кинжалами” у серпні по Вінниці. 

“Після прийняття на озброєння у 2018 році їх випущено усього декілька десятків. Бойова частина Х-47М становить 500 кг, швидкість ракети від 3,5 тисячі до понад 12 тисяч км/год. Після пуску з літака ракета підіймається на велику висоту у верхні шари атмосфери. А при заході на ціль по балістичній траєкторії може розвивати швидкість близько 12 тисяч км/год”, розповідали військові. 

Тактико-технічні характеристики ракети не дозволяють існуючим в Збройних силах України засобам протиповітряної оборони ефективно виявляти та знищувати її. 

Ракета “Кинжал» на борту російського перехоплювача МіГ-31К

В британській розвідці казали, що застосування “Кинжала”, можливо, є спробою Росії відвернути увагу від нестачі просування російської воєнної кампанії, однак істотного впливу на неї не матиме. 

За словами Шойгу, “Кинжал” росіяни використовували тричі по особливо важливих цілях.

Нагадаємо, що під час повномасштабного вторгнення російські військові атакують цивільні об’єкти в Україні у 60 разів частіше, ніж військові. За даними Центру протидії дезінформації, пошкоджено чи зруйновано, наприклад, понад 50% всього житлового фонду Маріуполя, Харкова, Чернігова, Бучі, Сєвєродонецька та Лисичанська.

Росія використовує в Україні заборонене озброєння, наприклад, фосфорні бомби. Раніше російське міністерство оборони визнало, що застосовує важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепек”, на якій можуть використовувати термобаричні боєприпаси. Вони руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та спричиняють опіки, що призводить до смерті потерпілих.

Про застосування таких боєприпасів розповідали українські військові з Харківщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter