У Росії вимагають видалити всі публікації про розслідування Навального

Дата: 01 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Російські незалежні ЗМІ отримали розпорядження Роскомнагляду про видалення матеріалів, які розповідають про розслідування ув’язненого опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомила “Новая газета“.

Джерело: 24tv.ua

Вимоги про видалення 77 матеріалів отримали сама “Новая газета”, телеканал “Дождь”, радіостанція “Эхо Москвы”, “Медуза”, Znak.com, саратівське видання “Свободные новости” та магаданський портал “Весьма”.

Серед публікацій, що підлягають видаленню, – матеріали про “палац Путіна” під Геленджиком, результати розслідування “Він вам не Дімон”, публікації про нерухомість голови Татарстану Рустама Мініханова, дачу голови Роскосмосу Дмитра Рогозіна, пентхаус тезки дружини депутата Леоніда Слуцького тощо.

Як обґрунтування Роскомнагляд наводить листа Генпрокуратури, де сказано, що публікації в ЗМІ “поширюють матеріали організації, діяльність якої заборонено в Росії”.

Закон про “іноземних агентів” працює в Росії з 2012 року. Відтоді будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону, до якої можуть зарахувати навіть пожертви, і ведуть політичну діяльність. Водночас критеріїв, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не сформульовано.

Із 2019 року російський президент Володимир Путін дозволив прирівнювати до “іноагентів” і фізичних осіб. Такими можуть визнавати росіян, які поширюють матеріали ЗМІ – “іноземних агентів” або беруть участь у їхньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Видання, які вже перебувають у реєстрі “іноземних агентів”, повинні заснувати російські юридичні особи для роботи в РФ. Крім того, в їхніх публікаціях має бути зазначено, що вони створені “іноземним агентом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter