Російська колонія поставила політв’язня Еміра-Усеїна Куку на профоблік: що це означає для нього?

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Адміністрація російської колонії Башкортостану поставила кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку та інших ув’язнених кримчан на профілактичний облік як схильних до нападу на співробітників виправної установи. 

Про це повідомила дружина бранця Кремля Мер’єм Куку на своїй фейсбук-сторінці.

Емір-Усеїн Куку

До таких дій вони вдалися після вбивства в Курганській колонії. 

“На питання, у зв’язку з чим поставили на облік, хіба він давав для цього привід, чи були з його боку образи, спроби нападу на співробітників, повідомили, що жодних претензій особисто до нього немає. Просто рішенням керівництва ФСВП через убивство в Курганській колонії всім ув’язненим за “205-ю статтею” дають смугу в особову справу”, – написала Куку. 

За її словами, Емір-Усеїн Куку побоюється, що за цим може настати реальна провокація з нібито нападом на працівників колонії та нова судимість.

Крім того, такий профоблік може бути підставою для виселення в суворі умови утримання або ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу. – Ред.).

Також такий профоблік для засуджених означає конвоювання і перевезення з особливими заходами охорони. Їх серед іншого позбавляють шансів на дострокове звільнення і пом’якшення умов відбування покарання.

“З цим рішенням він не згоден, має намір оскаржувати в судовому порядку”, – додала Мер’єм Куку.

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власіха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала “ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

У серпні Росія незаконно відправила громадянина України до колонії №16 у місті Салават республіки Башкортостан.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їхні історії і закликає небайдужих громадян надсилати їм листи, зокрема правозахиснику Еміру-Усеїну Куку.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter