Росія знущається з держав, які повернули її до ПАРЄ – МЗС

Дата: 29 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України засудило насильницький розгін протестувальників суботньої акції на підтримку реєстрації незалежних кандидатів на вибори міської думи Москви. 

Про це йдеться в заяві відомства. 

Несанкціонована акція протесту в Москві відбулась у суботу. Тоді тисячі людей вийшли на вулиці міста, щоб висловити свою незгоду через недопущення до місцевих виборів опозиційних кандидатів. Силовики, які прибули на місце подій, затримали понад тисячу людей. У МЗС вважають, що розгін демонстрантів доводить неспроможність російської влади забезпечити демократичне волевиявлення та демонструє її страх перед реальною політичною конкуренцією.

“Такими системними порушеннями фундаментальних свобод і прав людини – на свободу висловлювань та мирний протест – Кремль відверто знущається над тими європейськими державами і політиками, які нещодавно дозволили російським представникам повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи. Для нас очевидним є те, що Росія не належить до демократичної спільноти, а є державою-парією. Саме тому рішуче засуджуємо масові репресії, до яких вдався Кремль останніми днями. Очікуємо на таке ж рішуче засудження дій російської влади з боку інших представників нашої європейської й євроатлантичної спільноти”, – зауважують у відомстві. 

Українське МЗС виступило зі своєю заявою одразу після реакції на масові затримання Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда та президента ПАРЄ Ліліан-Морі Паск’є. Вони також засудили дії російської влади та нагадали про принципи, якими мають послуговуватись у своїй політиці країни-члени асамблеї. 

“Свобода слова і свобода зібрань є необхідними умовами демократії. У всіх державах-членах Ради Європи і загалом у будь-якому відкритому, демократичному і плюралістичному суспільстві всі думки, зокрема критичні до влади, мають висловлюватися вільно”, – заявила Паск’є.

Як відомо, вночі 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. За відповідне рішення проголосували 118 депутатів, 62 – проголосували проти, а 10 – утримались. Того ж дня на знак протесту проти повернення Росії українська делегація призупинила участь у роботі асамблеї, крім питань, пов’язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

Згодом у доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень російської делегації серед вимог та закликів до Росії журналісти не знайшли пунктів, пов’язаних з питаннями окупованого Криму та військової агресії на Донбасі. Проте в документі залишили питання сплати Росією внесків. 

ДОВІДКА. Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter