Росія не з’явиться на слуханнях трибуналу ООН щодо українських моряків

Дата: 03 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Росія не братиме участі в слуханнях щодо тимчасових заходів у справі про імунітет українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів у Міжнародному трибуналі з морського права.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook заступниця міністра закордонних справ України Лана Зеркаль.

Слухання відбудуться 10 травня. 

“Послідовна відмова Росії брати участь у слуханнях не зменшує легітимності справи щодо звільнення наших моряків. І навіть якщо Росія у своїй послідовності буде для своїх споживачів інформації подавати рішення про звільнення українських моряків як велику послугу новообраному президенту України, весь цивілізований світ буде свідомий того, що насправді це ніяка не послуга, а виконання рішення трибуналу. Ми не просимо послугу, ми вимагаємо негайного звільнення наших моряків, як це передбачає Конвенція ООН з морського права”, – наголосила Зеркаль. 

За її словами, аргументи сторін – письмові документи і розшифрування виступів – будуть доступними вже під час слухань, а рішення трибунал ухвалить до кінця травня.

Як відомо, наприкінці квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права із запитом щодо вжиття примусових заходів до російської сторони для звільнення українських моряків.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими. Згодом ООН визнала моряків військовополоненими, а правозахисна організація “Меморіал” – політв’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter