Росіяни обшукали будинок матері кримського журналіста Куламета Ібраїмова

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Російські силовики о сьомій ранку 2 серпня обшукали будинок родини журналіста “Кримської солідарності” та “Грані.ру” Куламета Ібраїмова в тимчасово окупованому селищі Буюк-Онлар (Жовтневе).

Про це він розповів громадській ініціативі “Кримська солідарність”.

Куламет Ібраїмов

Правозахисна ініціатива повідомляє, що 1 серпня чоловік вийшов зі спецприймача, де відбув п’ятидобовий адміністративний арешт.

Журналіст прописаний у будинку своєї матері, але після одруження проживає окремо. Під час обшуку він був за іншою адресою.

За словами Куламета Ібраїмова, рано-вранці до будинку батьків увірвалися десятеро людей. Усі вони були в масках, зі зброєю, без розпізнавальних знаків. Вони прочитали ухвалу про обшук, але за підсумком жодних паперів сім’ї не залишили.

Оперативники забрали телефони в рідних братів журналіста та його матері Нефізи Ібраїмової.

“Вона дуже злякалась і досі не може прийти до тями”, – розповів Куламет Ібраїмов.

Обшук тривав близько години, під час нього силовики оглянули весь будинок.

Подивилися машини, сараї та будинок повністю – всю документацію підняли. Знайшли книжку "101 дуа", питали, що це, довго розбиралися. Запитували, де я. Мої рідні сказали, що на квартирі, яку винаймаю, тут наразі не живе. Вони сказали родичам, що якщо я й надалі продовжу свою діяльність, то для мене це погано закінчиться, тому мене "треба напоумити".

Куламет Ібраїмов

Нагадаємо, 27 липня 2023 року біля будівлі незаконного “Верховного суду республіки Криму” затримали 14 кримських татар, які прийшли на апеляційне слухання у справі політика Нарімана Джеляла та братів Ахтемових. Серед них – журналісти Куламет Ібраїмов та Лутфіє Зудієва. Стосовно п’ятьох із 14 затриманих склали адміністративні протоколи. Ібраїмов – єдиний, кому незаконна “суддя” так званого “Залізничного районного суду” Марія Домнікова призначила за ч. 4 ст. 20.2.2 КпАП РФ адмінарешт. Решті “суд” призначив штрафи.

Увечері 27 липня винесла ухвалу – п’ять діб адміністративного арешту 

Наступного дня, 28 липня, Верховний суд Криму залишив чинним рішення Залізничного районного суду.

Кореспондента Куламета Ібраїмова раніше неодноразово затримували під час його професійної діяльності.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
 
Фото: Кримська солідарність
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter