Росія 3 березня передасть Україні 12 кримських в’язнів

Дата: 21 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Федеральна служба виконання покарань Росії 3 березня передасть Україні 12 її громадян, які відбували покарання в Криму і були незаконно переміщені з тимчасово окупованої території Криму в Росію.

Про це повідомляє заступник міністра юстиції України Сергій Петухов на своїй сторінці у Фейсбук.

“Одразу уточнюю, що це не є політв’язні. Це люди, які були засуджені українськими судами, але вони, як і всі громадяни України, мають право повернутися на територію України. Наразі передача запланована на 3 березня. Ми додатково повідомимо, коли наші громадяни будуть на нашій території”, – додає Петухов.

За його словами, також важливу роль у процесі передачі українських засуджених зіграли Міністерство закордонних справ України та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Нагадаємо, переговори про переміщення українських засуджених на материкову Україну велись між офісами омбудсменів України та Росії більше двох років.

У травні 2016 кримські в’язнів звернулися з відкритим листом до керівництва України, у якому вони просили перших осіб держави знайти способи їхнього повернення на материкову Україну.

Водночас, у Міністерстві закордонних справ України заявляли про юридичну складність цього процесу, оскільки Росія постійно вимагала, аби Україна та міжнародна спільнота визнавали Крим російським.

24 січня 2017 року Міністерство юстиції Росії повідомило про отриману згоду від української сторони прийняти громадян України, які відбувають покарання в установах ФСВП в Криму.

Раніше представник українського омбудсмена Михайло Чаплига повідомив, що спочатку сторони обговорювали передачу 18 засуджених, але у одного з них виявилося російське громадянство, один звільнився за УДЗ, тому мова йде про передачу 16 ув’язнених з Криму для відбування покарання в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter