“Ромське сонце”: у Мукачеві зареєстрували першу в місті ромську жіночу громадську організацію

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

6 серпня, у вівторок, у Мукачеві зареєстрували першу в місті ромську жіночу громадську організацію, яка отримала назву “Романо кхам”, що в перекладі з ромської означає “Ромське сонце”. Організацію очолила громадська активістка Єва Балог.

Про це новостворена організація повідомила в соцмережах.

Фото: Ромське сонце / Романо кхам

Головна мета організації – сприяння рівності прав ромського населення, зокрема жінок, дітей, молоді та ВПО. Організація працює для досягнення гендерної рівності, захисту та просування їхніх прав і свобод, а також заохочує місцевих ромів та ромок до активної участі в громадському, політичному, економічному та культурному житті. 

Крім того, діячки вестимуть просвітницьку діяльність щодо прав ромських жінок, молоді та дітей. 

Під час першого круглого столу ромські жінки визначили першочергові завдання для своєї громадської роботи. Зокрема, обговорили проблеми в освіті, соціальному захисті та медицині. Активна робота проводитиметься і з ромськими родинами з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, що в червні 2023 року Омбудсман Дмитро Лубінець ініціював реалізацію пілотного проєкту на 2023–2024 роки в місті Мукачево Закарпатської області “Документування осіб з числа ромської національної спільноти та напрацювання юридичних механізмів спрощення цієї процедури”. У результаті цього станом на 31 грудня 2023 року документи отримали 62 людини.

Читайте також: Соціальна ізоляція, ігнорування потреб та множинна дискримінація: з чим стикаються українські роми, рятуючись від війни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter