Документ, який офіційно дозволить Координаційному штабу займатися цивільними заручниками, мають погодити 12 держорганів – депутатка

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Кабмін уже вніс до постанови №257 про діяльність Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими зміни, які офіційно розширять повноваження штабу для роботи з цивільними заручниками й дозволять створити при ньому окрему робочу групу для цього. Але тепер ці зміни мають погодити 12 державних органів виконавчої влади.

Про це виданню ZMINA розповіла народна депутатка від партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк, яка наразі опікується питаннями цивільних заручників з Київщини. 

Фото: фейсбук Ольги Смаглюк

Я звернулася до всіх 12 структур, щоб вони якнайшвидше погодили ці зміни до постанови. Ми наполягли на тому, щоб там були враховані інтереси рідних та самих цивільних заручників”, – сказала депутатка.

На її думку, робочу групу, яка працюватиме на базі координаційного штабу з питаннями цивільних, має очолити представник СБУ, оскільки відомство має успішний досвід з повернення на батьківщину цивільних заручників. Смаглюк додала, що зараз неформальну групу з питань цивільних заручників очолює Олександр Кононенко, представник Уповноваженого з дотримання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони.

Ми неформально зверталися до КШ з приводу створення окремої групи з питань цивільних заручників та внесення цієї пропозиції до урядової постанови №257. На мою думку, її мав би очолити представник СБУ. Однак мені пояснили, що це неможливо юридично оформити, але пообіцяли, що окрема група таки буде створена”, – сказала депутатка.

Нагадаємо, 25 липня представники ГО “Цивільні в полоні” провели акцію біля Кабміну, у якій узяли участь близько 50 людей з різних міст України. Родини бранців Кремля не лише хотіли привернути увагу до проблем зі звільненням цивільних заручників, а й нагадати про необхідність внесення поправок до постанови №257. Це дозволило б розширити повноваження Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та нарешті розпочати діяльність групи щодо роботи з цивільними.

Михайло Шевченко, представник департаменту інформації та комунікації з громадськістю секретаріату Кабміну, пояснив мітингувальникам, що поверненням людей з полону займається робоча група, до якої входять представники всіх міністерств. Також для пришвидшення процесу Омбудсман може написати листа безпосередньо прем’єр-міністру, в якому зазначить, що вважає за доцільне внести зміни до будь-якої постанови.

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, станом на початок липня в російському полоні перебували близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни вдалося повернути додому 2576 громадян України, з яких 144 цивільних.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter