Громадські активісти вимагали розширення повноважень Координаційного штабу, щоб там запрацювала група з роботи з цивільними

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

25 липня представники ГО “Цивільні в полоні” провели акцію біля Кабміну, у якій узяли участь близько 50 людей з різних міст України. Родини бранців Кремля не лише хотіли привернути увагу до проблем зі звільненням цивільних заручників, а й нагадати про необхідність внесення поправок до постанови №257. Це дозволило б розширити повноваження Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та нарешті розпочати діяльність групи щодо роботи з цивільними.

Про це повідомила кореспондентка видання ZMINA.  

Фото: Еліна Суліма

Під час мітингу лунали заклики: “Владо, не ховайся!”, “Внесіть зміни до постанови Кабміну №257!” та “Звільніть цивільних заручників!”.

На жаль, за півтора року не було врегульоване питання того, хто офіційно займається цивільними. Рідним щоразу доводиться проходити кола пекла, щоб отримати хоч якусь відповідь”, – розповіла одна зі співзасновниць ГО “Цивільні в полоні” Карина Дячук.

За її словами, під час зустрічей із представниками Координаційного штабу (КШ) вони щоразу наголошують на тому, що займаються лише військовополоненими. Водночас в Офісі Уповноваженого з прав людини стверджують, що КШ не лише займається цивільними, а й має відповідну групу. Єдина проблема полягає в тому, що ця група не є офіційно затвердженою.

За п’ять хвилин до початку акції Кабмін переслав Дячук відповідь від Мінреінтеграції на попереднє звернення ГО “Цивільні у полоні”. У ній ішлося про те, що, згідно з чинним законодавством, Координаційний штаб має всі повноваження для розв’язання питань повернення цивільних заручників. Тобто КШ займається як проблемами військових, так і цивільних. Хоча до цього один із представників організації заявляв про те, що вони мають подібні повноваження, а інший це заперечував. Він також наголошував на тому, що назва організації говорить сама за себе. 

Але, знаючи представників КШ, для них це буде справжньою новиною. Як і для нас сьогодні”, – додала представниця ГО “Цивільні в полоні”.

Фото: відповідь Кабміну на запит ГО “Цивільні в полоні”

Жінка каже, що вихід під стіни Кабміну – це вимушений крок, оскільки жодний державний орган їх не чує. Карина розуміє, що в Україні йде війна і подібні мітинги лише на руку ворогу, але в них немає іншого виходу. Їх ігнорують, не помічають та вдають, нібито цивільних заручників не існує.

На початку акції до її учасників вийшов представник Кабміну, який не назвався, і запитав у них, чи вони мають письмове звернення. Йому пояснили, що наразі представники ГО “Цивільні в полоні” мають на руках лише той документ, з яким вони неодноразово зверталися до Кабміну, але відповіді на нього так і не отримали.

Ми всі сподіваємося, що поправку до постанови №257 таки ухвалять. І нарешті при КШ запрацює група з роботи з цивільними. Туди також має приєднатися Омбудсман. Можливо, тоді нам вдасться повернути з російських в’язниць українських активістів, журналістів, оборонців, поліцейських, волонтерів. Вони всі виходили на мітинги та голими руками, лягаючи під танки, захищали свою землю”, – поділилася своїми думками Дячук. 

Карина вважає, що держава нічого не робить для повернення цих людей на батьківщину. Держслужбовці навіть не спромоглися за стільки часу створити орган, який би мав повноваження розв’язувати подібні питання. Тоді б людям не довелося щоразу стукати у двері різних установ, шукаючи серед них ту, яка б їм могла допомогти, а також страждати через стрес та невизначеність.

На думку активістки, групу з роботи з цивільними мають створити на підставі постанови Кабміну, у якій буде прописано порядок повернення цивільних за зразком КШ (цей орган запрацював після затвердження урядової постанови №441). Якби вона запрацювала, можливо, вдалося б звільнити з російських в’язниць жінок, осіб похилого віку та важкохворих людей.

У нашій організації є 35 безвісти зниклих людей. Ніхто досі не знає, де вони і що з ними відбувається”, – повідомила Дячук. 

Вдруге до протестувальників вийшла заступниця директора департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Наталія Окша. Вона запропонувала передати своєму керівництву вимоги учасників акції, на що отримала відповідь про те, що єдиною вимогою учасників акції є внесення змін до постанови №257. Водночас вони послалися на представників КШ, які їм заявили, що не мають стосунку до цивільних, тому не займатимуться їхнім звільненням. Після цього посадовиця попросила надати реєстраційний номер звернення, щоб його можна було швидше знайти.

Я уповноважена провести з вами зустріч, але я не є фахівцем з цього питання. Я не можу коментувати ситуацію тому, що я нею не володію. Я маю знайти звернення, щоб потім передати його відповідним міністерствам. Ми зараз з одним із ваших представників обміняємося телефонами, щоб я могла вам відповісти щодо подальшої долі вашого документа, – сказала родинам посадовиця.

Після слів Окші протестувальники попросили її організувати зустріч з компетентним представником Кабміну, оскільки їм набридло ходити по колу з Мінреінтеграції до КШ, а з КШ до Мінреінтеграції. Вони також попередили, що якщо до них не вийде ніхто з фахівців, то вони залишаться ночувати під Кабміном.  

Після того як Наталія Окша пішла, частина протестувальників заговорила про перекриття дороги в разі неявки до них фахівця від уряду. Учасники акції також вимагали відповіді про подальшу долю їхнього звернення. Дехто вступав у суперечки з поліцією, представники якої постійно перебували на місці проведення акції.

Ніхто більше до нас не вийде, ми це вже не раз проходили. Якщо через п’ять хвилин нічого не відбудеться, ми ляжемо на асфальт і перекриємо дорогу”, – заявили жінки.

За 20 хвилин Окша зателефонувала одній зі співзасновниць ГО “Цивільні в полоні” Юлії Хрипун та пообіцяла організувати зустріч із представниками Міноборони. Коли саме відбудеться така зустріч, посадовиця не уточнила. Вона також додала, що протестувальникам обов’язково нададуть відповідь щодо цієї постанови.

Згодом до мітингувальників вийшов Михайло Шевченко, представник департаменту інформації та комунікації з громадськістю секретаріату Кабміну. Він попросив Юлію Хрипун підписати звернення, щоб його одразу можна було зареєструвати та надати протестувальникам його номер. Коли жінка поцікавилася, чому цього не було зроблено раніше, Шевченко відповів, що надісланий ними документ проходив як звернення від громадян.

Один з наших департаментів, який розробляв цю постанову, знає, як усе це працює. Представники цього департаменту вже отримали його копію, але проблема в тому, що є три органи, які займаються цим питання. Це ГУР, Міноборони та Мінреінтеграції, тому вони між собою вирішуватимуть, хто конкретно цим займатиметься надалі. Вони всі разом спілкуються з приводу розв’язання питання військовополонених і виходить, що й цивільних теж”, – уточнив представник Кабміну. 

Шевченко пояснив, що в Кабміні окремо реєструють звернення від громадян та від громадських організацій. Якщо перший варіант безпосередньо пересилається міністерством, то в секретаріату є можливість давати доручення органам вносити зміни до нормативних актів. Тобто це дві різні процедури опрацювання документів.  

Щодо вашого питання ми знайшли звернення від громадян та від народної депутатки (Ольги Смаглюк від партії “Слуги народу”). Структурний підрозділ розглядає документ до п’яти робочих днів. Він дивиться, які там зміни можуть бути та дають відповідні доручення”, – розʼяснив посадовець. 

Після реєстрації звернення Шевченко знову вийшов до протестувальників. Він пояснив, що завдяки системі електронного обігу всі документи скануються і за індексом надсилаються до потрібного підрозділу. Наразі їхнім зверненням займатиметься департамент із питань оборони та правоохоронної діяльності. Він хоч і не був причетний до розроблення постанови №257, але опрацьовував її.

Фото: завізоване урядом звернення від ГО “Цивільні в полоні”

Департамент доручить розглянути, як міністерства зможуть внести зміни до постанови. Секретаріат рекомендує це зробити впродовж  трьох-п‘яти робочих днів, але всі документи розробляють профільні міністерства. Це зробить або Міноборони, або Мінреінтеграції. Це вже як вони між собою домовляться”, – уточнив представник Кабміну. 

Хрипун домовилась із Шевченком, що він перешле документ від секретаріату уряду, у якому буде зазначено міністерство, яке займатиметься розв’язанням їхнього питання. Після розроблення проєкту постанови його обов’язково має завізувати Мін’юст та інші відомства.

Посадовець також додав, що поверненням людей з полону займається робоча група, до якої входять представники всіх міністерств. Також для пришвидшення процесу Омбудсман може написати листа безпосередньо прем’єр-міністру, в якому зазначить, що вважає за доцільне внести зміни до будь-якої постанови.

Нагадаємо, станом на початок липня в російському полоні перебували близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни вдалося повернути додому 2576 громадян України, з яких 144 цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter