РНБО: Оновлений мобільний додаток вконтакті загрожує нацбезпеці

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Оновлений застосунок забороненої в Україні соціальної мережі “ВКонтакті” має на меті збір російськими спецслужбами даних про українців, а тому становить загрозу національній безпеці. 

Про це повідомили в РНБО. 

Допис про обхід блокувань на сторінці “VK Україна”

Про те, що російська соцмережа знову почала без перешкод працювати на території України, повідомили в пресцентрі компанії 13 вересня. Обійти блокування соцмережа змогла тільки в мобільній версії, про що повідомила в спеціальному дописі для користувачів.

“Ми додали проксі в сам додаток, щоб ви могли користуватися ним без обмежень. Оновіть додаток VK – спілкуйтеся вільно і без обмежень”, – йшлось у ньому. 

Уже наступного дня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді заявив, що доручив перевірити цю інформацію. 

“Проблема проникнення дезінформації, яка йде з вконтакті чи російських телеканалів, дійсно вагома. Стосовно вконтакті. Я попросив сьогодні, як ми дізналися про цю інформацію, перевірити, чи насправді це реалістично і що можна зробити, які рішення ухвалити, щоб протидіяти цій історії”, – розповів він.

Прес-конференція з нагоди 100 днів Олександра Ткаченка на посаді міністра культури та інформаційної політики.

Опубліковано Міністерство культури та інформаційної політики України Понеділок, 14 вересня 2020 р.

Наразі в РНБО заявили, що активізація роботи російських соціальних мереж напередодні місцевих виборів може становити загрозу національній безпеці країни.

“З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України, навіть незважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України й усіх, у кого він встановлений”, – зазначив заступник секретаря ради Сергій Демедюк.

Нагадаємо, що соціальна мережа “ВКонтакті” фактично заблокована в Україні з травня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких соціальна мережа “Однокласники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. 

Водночас юридичний аналіз санкцій, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками. Однак уже цього року президент Володимир Зеленський продовжив заборону. 

Відомо, що в Україні деякі провайдери не блокують і половини заборонених РНБО сайтів, а експерти проєкту “Інтернет Свобода” розповідали про те, як українців судять за дописи в заборонених соцмережах.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter